Biszkoptowe z kremem nutellowym i straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać łopatką. Dodać Maczek i delikatnie wmieszać, ale nie za długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i biszkopt wystudzić.
2.Widelcem zdrapać skórkę, nie będzie warstwa kremu odklejać się. Biszkopt ułożyć do tej samej blaszki co się piekł, tylko z wyżej wyścielanym papierem. Nasączyć sokiem z cytryny, rozrzedzonym wodą.
3.Krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Zmiksować, serek ze śmietanką i nutellą do puszystego. Następnie dolewać letnią, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Krem wylać równomiernie do blaszki na biszkopt i rozsmarować.
4.Ciastka-Herbatniki ułożyć na kremie i ciasto schłodzić.
5.Krem- Postąpić jak z poprzednim kremem z tym, że tartą czekoladę wmieszać po żelatynie. Krem wyłożyć na herbatnikach i rozsmarować.
Komentarze