Biszkoptowe z kremem nutellowym i straciatella

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto na biszkopcie z dwoma kremami. Ciasto wyszło delikatne, tortowe i bardzo dobre. Najbardziej smakowało wnukom, przez ten krem nutellowy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT :
    -5 jajek
    -150 g cukru
    -80 g mąki tortowej
    -80 g mąki ziemniaczane
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -50 g maczku kakaowo-waniliowego

    NASĄCZENIE:
    -sok z 1/2 cytryny
    -woda około 100 ml

    KREM NUTELLOWY:
    -1 l śmietanki 30 %
    -250 g serka mascarpone
    -około 120 g nutelli (1/2 małego słoiczka)
    -25 g żelatyny
    -około 125 ml wody

    CIASTKA:
    -około 100 g maślanych herbatników

    KREM STRACIATELLA:
    -850 ml śmietanki 30 %
    -250 g serka mascarpone
    -20 g żelatyny
    -około100 ml wody
    -50 g gorzkiej czekolady

    DO POSYPANIA:
    -50 g gorzkiej czekolady
    -50 g czekolady z orzechami
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Biszkoptowe z kremem nutellowym i straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkoptowe z kremem nutellowym i straciatella 1. Biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać łopatką. Dodać Maczek i delikatnie wmieszać, ale nie za długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i biszkopt wystudzić.
  • Biszkoptowe z kremem nutellowym i straciatella 2. Widelcem zdrapać skórkę, nie będzie warstwa kremu odklejać się. Biszkopt ułożyć do tej samej blaszki co się piekł, tylko z wyżej wyścielanym papierem. Nasączyć sokiem z cytryny, rozrzedzonym wodą.
  • Biszkoptowe z kremem nutellowym i straciatella 3. Krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Zmiksować, serek ze śmietanką i nutellą do puszystego. Następnie dolewać letnią, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Krem wylać równomiernie do blaszki na biszkopt i rozsmarować.
  • Biszkoptowe z kremem nutellowym i straciatella 4. Ciastka-Herbatniki ułożyć na kremie i ciasto schłodzić.
  • Biszkoptowe z kremem nutellowym i straciatella 5. Krem- Postąpić jak z poprzednim kremem z tym, że tartą czekoladę wmieszać po żelatynie. Krem wyłożyć na herbatnikach i rozsmarować.
  • Biszkoptowe z kremem nutellowym i straciatella 6. Na górę zetrzeć czekoladę i ciasto schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować