Biszkoptowe ciasto z kremem i ryżem preparowanym

  • wyświetlono: 2262 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto z biszkoptem przypominającym murzynka, delikatnym kremem budyniowym i chrupiącym ryżem preparowanym oblanym przesłodkim kajmakiem. Całą słodycz łamię malinowa konfitura. Ciasto idealne do kawy!

32

Składniki

Biszkopt:
3 jajka
Szczypta soli
3/4 szklanki cukru
6 łyżek oleju
5 łyżek wody
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
Krem budyniowy:
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g margaryny maślanej
Dodatkowo:
250 g konfitury malinowej
510 g kajmaku
2,5 szklanki ryżu preparowanego
1 szklanka orzechów włoskich

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkoptowe ciasto z kremem i ryżem preparowanym

  • image-0k6bpxs1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, następnie kolejno po jednym żółtku. Delikatnie dolewamy wodę i olej. Cały czas miksujemy. Sypkie produkty – mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiewamy. Partiami dosypujemy do masy, mieszamy łyżką do połączenia się składników. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x30 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180*C przez 20-25 minut (do suchego patyczka).Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na dwa równe blaty.
  • image-0gvtmki2. Krem budyniowy i kajmakowy:
    Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka. Wsypujemy cukier. W osobnej miseczce mieszamy resztę mleka, żółtka oraz mąki. Gdy mleko w garnku wrze wlewamy masę żółtkową. Energicznie mieszamy do powstania budyniu. Przykrywamy folią spożywczą (zapobiegawczo powstaniu kożuszka), studzimy. Po wystudzeniu margarynę (miękką i w temperaturze pokojowej) ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dokładamy po łyżce budyniu. Miksujemy do powstania gładkiego kremu.
    Kajmak w temperaturze pokojowej mieszamy z ryżem preparowanym.
  • image-243m0n83. Złożenie ciasta:
    W blaszce zostawiamy jeden blat biszkopta. Smarujemy go połową konfitury malinowej. Następnie rozsmarowujemy połowę kremu budyniowego. Kolejno delikatnie wykładamy kajmak z ryżem. Drugi biszkopt od wewnątrz smarujemy resztą konfitury malinowej, przykrywamy ciasto delikatnie dociskając. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę kremu budyniowego oraz rozsypujemy orzechy włoskie.

Porady

Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, gdy warstwy się połączą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczylaciastado kawymurzynekz orzechamiprzepis_miesiąca1000ciasta z krememBiszkoptowe z kremem i ryżem preparowanym

Komentarze

Podobne przepisy

Biszkoptowe z kremem cappuccino i wiśniami z galaretką.

Dodane przez: bienpyt

Ciasto biszkoptowe z kremem cappuccino i...

Delikatne ciasto z pysznym kremem...

Ciasto biszkoptowe z nadzieniem śmietankowo-serowym

Dodane przez: bienpyt

Ciasto biszkoptowe z kremem i kolorowymi...

Wyśmienita uczta dla smakoszy ciast...

Ciasto biszkoptowe z kremem bananowym

Dodane przez: bienpyt

Ciasto biszkoptowe z kremem bananowym

Bardzo delikatne, puszyste i lekko...

Maxi king z preparowanym ryżem

Dodane przez: ankad21

Maxi king z preparowanym ryżem

Pyszne ciasto, które znika w mig.

Lion

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Lion z ryżem preparowanym i orzeszkami ziemnymi

Pieczenie jest dla mnie jak miksowanie, Miksowanie...

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Biały Lion - biszkopt z masą budyniową,...

Ciasto smakuje wyśmienicie, delikatnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE