Biszkoptowe ciasto z kremem i ryżem preparowanym

4.5 (163 ocen)

Pyszne ciasto z biszkoptem przypominającym murzynka, delikatnym kremem budyniowym i chrupiącym ryżem preparowanym oblanym przesłodkim kajmakiem. Całą słodycz łamię malinowa konfitura. Ciasto idealne do kawy!

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    Szczypta soli
    3/4 szklanki cukru
    6 łyżek oleju
    5 łyżek wody
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 czubate łyżki kakao
    Krem budyniowy:
    2 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    2 żółtka
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    200 g margaryny maślanej
    Dodatkowo:
    250 g konfitury malinowej
    510 g kajmaku
    2,5 szklanki ryżu preparowanego
    1 szklanka orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Murzynek Desery Biszkopty

Biszkoptowe ciasto z kremem i ryżem preparowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0k6bpxs 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, następnie kolejno po jednym żółtku. Delikatnie dolewamy wodę i olej. Cały czas miksujemy. Sypkie produkty – mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiewamy. Partiami dosypujemy do masy, mieszamy łyżką do połączenia się składników. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x30 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180*C przez 20-25 minut (do suchego patyczka).Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na dwa równe blaty.
  • image-0gvtmki 2. Krem budyniowy i kajmakowy:
    Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka. Wsypujemy cukier. W osobnej miseczce mieszamy resztę mleka, żółtka oraz mąki. Gdy mleko w garnku wrze wlewamy masę żółtkową. Energicznie mieszamy do powstania budyniu. Przykrywamy folią spożywczą (zapobiegawczo powstaniu kożuszka), studzimy. Po wystudzeniu margarynę (miękką i w temperaturze pokojowej) ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dokładamy po łyżce budyniu. Miksujemy do powstania gładkiego kremu.
    Kajmak w temperaturze pokojowej mieszamy z ryżem preparowanym.
  • image-243m0n8 3. Złożenie ciasta:
    W blaszce zostawiamy jeden blat biszkopta. Smarujemy go połową konfitury malinowej. Następnie rozsmarowujemy połowę kremu budyniowego. Kolejno delikatnie wykładamy kajmak z ryżem. Drugi biszkopt od wewnątrz smarujemy resztą konfitury malinowej, przykrywamy ciasto delikatnie dociskając. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę kremu budyniowego oraz rozsypujemy orzechy włoskie.

Porady

Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, gdy warstwy się połączą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować