BISZKOPTOWE Z KREMEM MASCARPONE, PORZECZKĄ I GALARETKĄ

  • wyświetlono: 3429 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ciasto podobne do poprzedniego, bo rodzince tak zasmakowało że powtórzyłam. Lecz nie dodawałam ananasa bo synowi on w cieście przeszkadzał.Ciasto na kakaowym biszkopcie japońskim z kremem mascarpone. Ciasto z porzeczką i galaretką, bardzo pyszne.

Babcia Tereska
  • 25 porcje
  • 150min
  • Średni

Składniki

BISZKOPT JAPOŃSKI:
-8 żółtek
-70 g. cukru
-1 cukier waniliowy
-150 g. mąki
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki kakao
-70 g. mleka
-80 g. oleju

-8 białek+szczypta soli
-150 g. cukru

KREM Z MASCARPONE:
-500 g. serka mascarpone
-400 g. jogurtu greckiego
-500 ml. śmietanki 30 %
-100 g. cukru pudru
-2 śmietan-fixy
-35 g.zelatyny
-1/2 szklanki wody

OWOCE:
-ok.1 l. porzeczki czerwonej a trochę czarnej

GALARETKA:
-1,5 l. wody
-5 galaretek krystalicznych

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

BISZKOPTOWE Z KREMEM MASCARPONE, PORZECZKĄ I GALARETKĄ

  • BISZKOPTOWE Z KREMEM MASCARPONE, PORZECZKĄ I GALARETKĄ1. ciasto-Trzepaczką rozetrzeć żółtka z cukrem na puch.
    Przesiać tam mąkę z proszkiem i kakao. Mieszać łopatką dolewając mleko a potem olej.
    Białka ubić ze szczyptą soli, potem dodawanym po trochu cukrem. Ubite białka porcjami dodawać do ciasta i delikatnie wmieszać łopatką.
    Na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia, wylać ciasto.
    Nagrzać piekarnik do 150*C.i wstawić na spód naczynie z gorącą wodą.
    Piec ok.50-60 min. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia.
    Po upieczeniu, odwrócić na deskę i zdjąć papier.
    Biszkopt włożyć do blaszki zabezpieczonej wyżej boki.
  • BISZKOPTOWE Z KREMEM MASCARPONE, PORZECZKĄ I GALARETKĄ2. krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego. Serek z jogurtem i pudrem trochę zmiksować, dolewając śmietanki i ubić z fixem. Na koniec dolewać letniej żelatyny i zmiksować ale nie długo bo krem zgęstnieje.Wyłożyć na biszkopt w blaszce.
  • BISZKOPTOWE Z KREMEM MASCARPONE, PORZECZKĄ I GALARETKĄ3. owoce-porzeczkę umyć, obrać z szypułek i osuszyć. Rozsypać na kremie.
  • BISZKOPTOWE Z KREMEM MASCARPONE, PORZECZKĄ I GALARETKĄ4. galaretka-Wodę zagotować, odstawić i rozmieszać tam galaretki. Ostudzić do lekkiego tężenia i wylać na placek. Schłodzić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biszkoptowe z krememBISZKOPTOWE Z PORZECZKĄBISZKOPTOWE Z GALARETKĄ
 

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto z porzeczkami

Dodane przez: lucyna19

Ciasto z porzeczkami czerwonymi i serkiem...

Sezonowe ciasto,ładnie wygląda...

Ciasto biszkoptowe z galaretką i jagodami

Dodane przez: gosia p

Ciasto biszkoptowe z galaretką i jagodami

moja rodzina uwielbia cista z galaretką

Ciasto biszkoptowe z jabłkami i kremem budyniowym

Dodane przez: bienpyt

Ciasto biszkoptowe z jabłkami i kremem budyniowym

Ciemny biszkopt, krem z jabłek...

Ciasto biszkoptowe z bezą i porzeczkami

Dodane przez: bienpyt

Ciasto biszkoptowe z bezą i porzeczkami

Pracochłonne ciasto biszkoptowe...

sernik z galaretką

Dodane przez: agnieszka1990

biszkoptowe ciasto z kremem twarogowym i...

sezon letni to świetny moment na...

BISZKOPTOWE Z JOGURTEM KAWOWYM I GALARETKĄ Z WIŚNIAMI

Dodane przez: Babcia Tereska

BISZKOPTOWE Z JOGURTEM KAWOWYM I GALARETKĄ...

Ciasto biszkoptowe z kremem jogurtowo-kawowym....