Bananowiec z kremem nutellowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami oba cukry. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku oraz łyżce oleju. Na koniec dodać wymieszane mąki z proszkiem, kakao i kawą, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 20 - 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 2 części.
2.Masa bananowa: Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier. Banany obrać, a następnie zmiksować w osobnym naczyniu. Dodać do śmietany. Do masy wlać lekko tężejącą galaretkę. Całość dokładnie utrzeć mikserem.
3.Krem czekoladowy: Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder i Nutellę. Wlać zimną żelatynę, krótko zmiksować.
4.Przełożenie:
Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć krem bananowy, na niego krem nutellowy. Przykryć pozostałym ciastem. Wierzch polać polewą.
Komentarze