Bananowiec z kremem nutellowym

4.5 (164 ocen)

  • 30 min

Mocno aromatyczne ciasto z bananami, które wspaniale komponują się z Nutellą. Polecam

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki oleju
    0,5 łyżki kakao
    1 łyżka kawy mielonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Masa bananowa:
    1 kg bananów
    4 łyżki cukru pudru
    330ml śmietany 30%
    2 łyżeczki żelatyny
    1 galaretka cytrynowa

    Krem czekoladowy:
    330 ml śmietany 30%
    100g Nutelli
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bananowiec z kremem nutellowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami oba cukry. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku oraz łyżce oleju. Na koniec dodać wymieszane mąki z proszkiem, kakao i kawą, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 20 - 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Masa bananowa: Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier. Banany obrać, a następnie zmiksować w osobnym naczyniu. Dodać do śmietany. Do masy wlać lekko tężejącą galaretkę. Całość dokładnie utrzeć mikserem.
  • 3. Krem czekoladowy: Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder i Nutellę. Wlać zimną żelatynę, krótko zmiksować.
  • 4. Przełożenie:
    Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć krem bananowy, na niego krem nutellowy. Przykryć pozostałym ciastem. Wierzch polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować