Sernik na zimno na biszkopcie. Sernik z brzoskwiniami, wyszedł delikatny i pyszny.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT :
-5 jajek
-150 g cukru
-80 g mąki tortowej
-80 g mąki ziemniaczane
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWO-BRZOSKWINIOWA:
-1 kg sera z wiaderka
-500 ml śmietanki 30 %
-100 g cukru pudru
-1 puszka brzoskwiń w syropie
-30 g żelatyny
-około 150 ml wody
CIASTKA:
-około 100 g maślanych herbatników
POLEWA CZEKOLADOWA:
-200 g czekolady mlecznej
-50 g gorzkiej czekolady
-100 ml śmietanki 30 %
Biszkoptowe serowo-brzoskwiniowe z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać łopatką, ale nie długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i biszkopt wystudzić.
2.Za pomocą widelca, zdrapać skórkę, nie będzie warstwa kremu odklejać się. Biszkopt ułożyć do tej samej blaszki co się piekł, tylko z wyżej wyścielanym papierem. Nasączyć sokiem z brzoskwiń.
3.masa-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem a potem stopniowo dodawać serem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wmieszać pokrojone w kostkę i odsączone brzoskwinie. Wyłożyć równomiernie na biszkopt i rozsmarować.
4.Ułożyć warstwę herbatników i ciasto schłodzić w lodówce.
5.polewa- Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić do płynnego i polać górę ciasta i rozsmarować. Ciasto ponownie schłodzić.
Komentarze