Ciasto biszkoptowe z kremem i podwójną galaretką

  • wyświetlono: 9932 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Puszyste, kolorowe ciasto o delikatnym smaku w sam raz do porannej kawy. U mnie w domu bardzo szybko zniknęło z talerza. Trochę pracochłonne ale warto wypróbować.

  • 80min

Składniki

Składniki ciasto
Blaszka 24x36 cm
5 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Sól
Tłuszcz i bułka tarta do formy.
Krem:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła lub margaryny(ja użyłam Palmę)
Sok z 1 cytryny
Galaretka agrestowa
1 puszka ananasa
4 łyżeczki żelatyny
1 łyżka kawy czekoladowej cappuccino do dekoracji.

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto biszkoptowe z kremem i podwójną galaretką

  • 1. Wykonanie: Jajka posolić, dodać cukier i utrzeć robotem na puszystą masę. Mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, dodawać małymi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Formę do ciasta natłuścić, wysypać bułką tartą, wylać ciasto. Piekarnik podgrzać, wstawić ciasto i piec w temp. 180 stopni 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa placki.
    Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, wystudzić do stężenia.
    Jajka roztrzepać z cukrami, ustawić na garnku z gotującą się wodą, ubijać na parze na sztywną masę. Nie dopuścić do zagotowania masy. Po utarciu zdjąć z pary i wystudzić od czasu do czasu przemieszać masę jajeczną. Margarynę utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać do niej po 1 łyżce utartej masy jajecznej, ciągle mieszać robotem. Na koniec dodać sok z cytryny, wymieszać.
    Ananasa wyjąć z puszki i zmiksować na jednolitą masę. Sok zlać do garnuszka, wsypać żelatynę, podgrzać by się rozpuściła. Ostudzić i dodawać porcjami do masy ananasowej.
    Na spodni placek rozsmarować tężejącą galaretkę ananasową. Schłodzić, następnie rozsmarować 3/4 kremu, potem wylać gęstniejącą galaretkę, kilka łyżeczek zostawić do dekoracji. Przykryć drugim plackiem, docisnąć. Na wierzchu rozsmarować pozostały krem, posypać delikatnie kawą cappuccino o smaku czekoladowym. W 4rogach i na środku ułożyć pozostałą galaretkę. Wstawić w chłodne miejsce na 4 godziny.

Porady

1.By ciasto było bardziej kolorowe można użyć galaretki czerwonej lub pomarańczowej.
2. Zamiast białego kremu można użyć kremu kakaowego dosypując do kremu 1 łyżkę kakao.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciezdrowie_na_talerzumama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto biszkoptowe z nadzieniem śmietankowo-serowym

Dodane przez: bienpyt

Ciasto biszkoptowe z kremem i kolorowymi...

Wyśmienita uczta dla smakoszy ciast...

Ciasto z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką

Dodane przez: Cukiereczek

Ciasto z kremem budyniowym, truskawkami i...

To najlepsze ciasto z truskawkami...

Ciasto biszkoptowe z galaretką

Dodane przez: Becia

Ciasto biszkoptowe z galaretką

Dostałam czereśnie od sąsiadki...

Ciasto z kremem Kubusiowym, śmietanką i galaretką

Dodane przez: juchab

Ciasto z kremem Kubusiowym, śmietanką i galaretką

Eleganckie ciasto, z pięknymi kolorami...

ciasto z kremem

Dodane przez: katarzynka455

Ciasto biszkoptowe z kremem

Dwa ciasta połączone kremem budyniowym.

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO BISZKOPTOWE Z KREMEM

Bardzo puszyste i pyszne ciasto.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE