Ciasto biszkoptowe z kremem i podwójną galaretką

4.5 (141 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Puszyste, kolorowe ciasto o delikatnym smaku w sam raz do porannej kawy. U mnie w domu bardzo szybko zniknęło z talerza. Trochę pracochłonne ale warto wypróbować.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki ciasto
    Blaszka 24x36 cm
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki mąki tortowej
    1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    Sól
    Tłuszcz i bułka tarta do formy.
    Krem:
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 kostka masła lub margaryny(ja użyłam Palmę)
    Sok z 1 cytryny
    Galaretka agrestowa
    1 puszka ananasa
    4 łyżeczki żelatyny
    1 łyżka kawy czekoladowej cappuccino do dekoracji.
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto biszkoptowe z kremem i podwójną galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Jajka posolić, dodać cukier i utrzeć robotem na puszystą masę. Mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, dodawać małymi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Formę do ciasta natłuścić, wysypać bułką tartą, wylać ciasto. Piekarnik podgrzać, wstawić ciasto i piec w temp. 180 stopni 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa placki.
    Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, wystudzić do stężenia.
    Jajka roztrzepać z cukrami, ustawić na garnku z gotującą się wodą, ubijać na parze na sztywną masę. Nie dopuścić do zagotowania masy. Po utarciu zdjąć z pary i wystudzić od czasu do czasu przemieszać masę jajeczną. Margarynę utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać do niej po 1 łyżce utartej masy jajecznej, ciągle mieszać robotem. Na koniec dodać sok z cytryny, wymieszać.
    Ananasa wyjąć z puszki i zmiksować na jednolitą masę. Sok zlać do garnuszka, wsypać żelatynę, podgrzać by się rozpuściła. Ostudzić i dodawać porcjami do masy ananasowej.
    Na spodni placek rozsmarować tężejącą galaretkę ananasową. Schłodzić, następnie rozsmarować 3/4 kremu, potem wylać gęstniejącą galaretkę, kilka łyżeczek zostawić do dekoracji. Przykryć drugim plackiem, docisnąć. Na wierzchu rozsmarować pozostały krem, posypać delikatnie kawą cappuccino o smaku czekoladowym. W 4rogach i na środku ułożyć pozostałą galaretkę. Wstawić w chłodne miejsce na 4 godziny.

Porady

1.By ciasto było bardziej kolorowe można użyć galaretki czerwonej lub pomarańczowej. 2. Zamiast białego kremu można użyć kremu kakaowego dosypując do kremu 1 łyżkę kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować