Biszkopt z masą na jogurcie z morelą , miodem i rozmarynem z galaretką

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczne , lekkie ciasto , doskonałe na deser w gronie rodziny czy znajomych . Wykonanie nie zajmuje zbyt wiele czasu , a radość ogromna gdy w oka mgnieniu znika z talerzy :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód :
    2 jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta soli
    Masa:
    3 kubki po 400 g każdy jogurtu z morelą , miodem i rozmarynem
    2 łyżki cukru pudru
    sok z 1/2 cytryny
    2 łyżki żelatyny
    5 łyżek wody mineralnej niegazowanej
    1/4 szklanki wrzącej wody
    Dodatkowo:
    2 galaretki cytrynowe
    1 łyżeczka żelatyny
    2 łyżki wody mineralnej
    4 szklanki wody wrzącej
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia 24 cm . x 29 cm .
    posypka cukrowa
    1/2 szklanki zaparzonej herbaty
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Biszkopt z masą na jogurcie z morelą , miodem i rozmarynem z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt z masą na jogurcie z morelą , miodem i rozmarynem z galaretką 1. Białka ubijam z solą na sztywno , dodaję cukier , cukier waniliowy , ubijam , dodaję mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia , lekko mieszam , przekładam do blaszki , piekę ok . 15 minut w temperaturze 180 stopni , studzę .
    Herbatę mieszam z cukrem i sokiem z cytryny , ponczuje ciasto .
    Żelatynę zalewam wodą mineralną , mieszam , po 10 minutach zalewam wrzątkiem , mieszam , studzę . Do jogurtu dodaję cukier puder , sok z cytryny , miksuję , dodaję żelatynę , miksuję , masę wylewam na przygotowany biszkopt , wstawiam do lodówki na ok . godzinę .
    Dodatkową żelatynę zalewam wodą mineralną , mieszam , dodaję galaretki , wrzątek , mieszam , studzę , gdy zaczyna gęstnieć wylewam na masę jogurtową , wstawiam do lodówki na ok . 2 godziny , pozostawiam do zastudzenia ciasta .
    Ciasto podaję posypane posypką cukrową .

Porady

Możemy użyć swojego , ulubionego jogurtu ale ten podany w przepisie ma swój niepowtarzalny smak :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować