Super alternatywa dla klasycznego biszkoptu jasnego i kakaowego: coś pomiędzy, czyli jasny biszkopt z kawałkami czekolady. Nie da się go inaczej opisać jak przepyszny.
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Na średnicę 19 cm:
5 białek w temperaturze pokojowej
5 żółtek w temperaturze pokojowej
150g cukru
180g mąki tortowej
20g mąki ziemniaczanej
4 łyżki oleju
100 g czekolady mlecznej
Biszkopt z kawałkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno.
Dodawać stopniowo cukier, ubijać do jego całkowitego rozpuszczenia się.
2.Dodać żółtka wymieszane z olejem i wymieszać do połączenia.
3.Mąki przesiać w dwóch turach i wymieszać ręcznie do połączenia. Dodać potartą czekoladę i wmieszać ją delikatnie w masę.
4.Biszkopt wylać do rantu wyłożonego papierem do pieczenia i piec w 165 stopniach góra-dół 40-45 minut do tzw. suchego patyka. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Komentarze