Biszkopt z kawałkami czekolady

3.5 (2 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Super alternatywa dla klasycznego biszkoptu jasnego i kakaowego: coś pomiędzy, czyli jasny biszkopt z kawałkami czekolady. Nie da się go inaczej opisać jak przepyszny.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na średnicę 19 cm:

    5 białek w temperaturze pokojowej
    5 żółtek w temperaturze pokojowej
    150g cukru
    180g mąki tortowej
    20g mąki ziemniaczanej
    4 łyżki oleju
    100 g czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Biszkopt z kawałkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno.
    Dodawać stopniowo cukier, ubijać do jego całkowitego rozpuszczenia się.
  • 2. Dodać żółtka wymieszane z olejem i wymieszać do połączenia.
  • 3. Mąki przesiać w dwóch turach i wymieszać ręcznie do połączenia. Dodać potartą czekoladę i wmieszać ją delikatnie w masę.
  • 4. Biszkopt wylać do rantu wyłożonego papierem do pieczenia i piec w 165 stopniach góra-dół 40-45 minut do tzw. suchego patyka. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować