Biszkopt orzechowo-kokosowy z serkiem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy biszkopt: biała ubić na sztywną piane z odrobina soli dodajemy cukier. Następnie do żółtek daje proszek do pieczenia i ocet energicznie wymieszać i powstałą pianę z żółtek łączymy z miksowanymi białkami zmniejszam obroty miksera na sam koniec dodaje przesianą mąkę oraz kokos i orzechy. Na tortownice (26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia wylewam biszkopt i pieczemy w temp. 175 st z termoobiegiem w nagrzanym piekarniku.
2.Upieczony biszkopt dzielimy na dwa blaty i studzimy.
3.1 Galaretkę zrobić według informacji na opakowaniu ujmując ½ szklanki wody. Rozpuszczoną odstawić do stężenia. Później kroje w dowolną kostkę i układam na wystudzonym 1 blacie biszkopta.
2 galaretkę robię wg. informacji na opakowaniu ujmując 1 szklankę wody. Rozpuszczoną odstawić do stężenia. Lekko tężejącą połączyć z serkiem waniliowym. Następnie wylewamy na rozłożoną galaretkę i przykrywam drugą częścią biszkoptu.
Komentarze