Bigos z młodej kapusty

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bigos z młodej kapusty to jedno z tych dań, które kojarzą mi się z dzieciństwem! Pamiętam jak moja babcia zawsze go przygotowywała. Uwielbiałam maczać chleb z tym pysznym i aromatycznym sosie. Ostatnio odwiedziłam babcie i dostałam od niej kilka główek młodej kapusty i postanowiłam przygotować właśn

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    ◦2 główki młodej, białej kapusty
    ◦800 g mięsa wieprzowego (użyłam szynki)
    ◦3 laski wędzonej kiełbasy
    ◦500 g cebuli
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦3 liście laurowe
    ◦3-4 całe ziela angielskie
    ◦3 owoce jałowca
    ◦2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
    ◦½ łyżeczki mielonego kminku
    ◦1 pęczek koperku
    ◦1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą (wody trzeba nalać tyle, żeby tylko przykryła kapustę), dodajemy liście laurowe, jałowiec i ziele angielskie i dusimy na małym ogniu. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Jak cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone w kostkę mięso wieprzowe i smażymy ok. 15-20 minut. Na koniec dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i podsmażamy jeszcze ok. 10 minut. Do prawie miękkiej kapusty dodajemy podsmażone mięso, koncentrat pomidorowy i kminek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy jeszcze ok. 20 minut aż kapusta i mięso będą miękkie.

    Na koniec dodajemy posiekany koperek.

    Bigos z młodej kapusty podajemy z młodymi ziemniakami lub z chlebem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować