Bigos z młodej kapusty

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wiosenny, delikatny, prawie dietetyczny. Bigos z młodej kapusty robi się błyskawicznie, nie wymaga gotowania kapusty ani długiego pieczenia. Wszystko robię w jednym garnku, dusząc na koniec na wolnym ogniu.

  • 60 min

Składniki:

  • • 2 młode kapusty
    • 4 plastry boczku wędzonego
    • 400 g kiełbasy wiejskiej
    • 2 duże cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 3 łyżki oleju
    • sól, pieprz, majeranek do smaku
    • 3 liście laurowe
    • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu zielonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Kapustę umyć, przekroić na ćwiartki i pokroić w paski.
    • Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
    • Czosnek obrać i drobno posiekać.
    • Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w półkrążki.
    • W większym garnku rozgrzać olej i przesmażyć boczek.
    • Do boczku dodać cebulę, posolić aby puściła soki, dołożyć kiełbasę, czosnek i chwilkę dalej poddusić.
    • Wrzucić kapustę i podlać 1/2 szklanki wody.
    • Dołożyć wszystkie przyprawy, dosolić do smaku.
    • Dusić pod przykryciem przez 30 minut co chwilę mieszając.

Porady

Wydawałoby się, że to duża porcja. Młoda kapusta ma dużo wody i "znika" podczas obróbki termicznej. Ta porcja wystarczyła więc tylko dla czterech osób.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować