Kurczak w pieczarkowym sosie z mascarpone

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób

Idealny kremowy sos, niezwykle aromatyczny. W dodadku błyskawiczny w przygotowaniu. Kurczak, który dusi się w sosie nabiera dzięki niemu smaku i jest bardzo soczysty. Obiad do przygotowania w mniej niż godzinę.

  • 45 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    500 g pieczarek
    1 duża cebula
    250 g mascarpone
    masło klarowane do smażenia
    sól, pieprz, curry, papryka słodka, przyprawa do kurczaka

Kurczak w pieczarkowym sosie z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą, pieprzem, curry, przyprawą do kurczaka i papryką. Można wlać łyżkę oliwy do miski z kurczakiem i całość dokładnie wymieszać. Lekko podsmażyć z obu stron na łyżeczce masła klarowanego. Położyć na ręczniku papierowym, żeby tłuszcz się odsączył.

    Cebulę pokroić i zeszklić na maśle klarowanym. Dodać łyżeczkę cukru i zamieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy