Idealny kremowy sos, niezwykle aromatyczny. W dodadku błyskawiczny w przygotowaniu. Kurczak, który dusi się w sosie nabiera dzięki niemu smaku i jest bardzo soczysty. Obiad do przygotowania w mniej niż godzinę.
45 min
Dla 2 osób
Składniki:
2 piersi z kurczaka
500 g pieczarek
1 duża cebula
250 g mascarpone
masło klarowane do smażenia
sól, pieprz, curry, papryka słodka, przyprawa do kurczaka
Kurczak w pieczarkowym sosie z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą, pieprzem, curry, przyprawą do kurczaka i papryką. Można wlać łyżkę oliwy do miski z kurczakiem i całość dokładnie wymieszać. Lekko podsmażyć z obu stron na łyżeczce masła klarowanego. Położyć na ręczniku papierowym, żeby tłuszcz się odsączył.
Cebulę pokroić i zeszklić na maśle klarowanym. Dodać łyżeczkę cukru i zamieszać.
Komentarze