Bigos z młodej kapusty

4.5 (176 ocen)

  • 45 min

Potrawa jest szybka do zrobienia i bardzo prosta. A smak młodej kapusty jak najbardziej kojarzy się z wiosną.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 główka kapusty młodej
    0,5 kg kiełbasy
    2 cebule
    szkl. bulionu mięsnego
    przecier pomidorowy ok. 0,5 słoiczka
    liść laurowy
    ziele angielskie
    sól i pieprz do smaku
    2 łyżki mąki (do zasmażki)
    olej ok.0,5szkl.
    koperek świeży
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1vac4u6 1. Kapustę kroimy i sparzamy we wrzątku. Do garnka wkładamy kapustę i dolewamy wcześniej przygotowanego bulionu z liściem laurowym i zielem angielskim. Zostawiamy na bardzo małym ogniu.
  • image-0edi7t5 2. Kroimy 1 cebulę i podsmażamy ją na niewielkiej ilości oleju. Kroimy kiełbasę według uznania i dorzucamy ją do cebuli. Gdy chwilę się podsmaży dodajemy przecier pomidorowy i wszystko razem dusimy.
  • image-0fipwyr 3. Przygotowujemy zasmażkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy zacznie się rumienić dodajemy 2 łyżki mąki i chwilę smażymy. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • image-1tbx88o 4. Przygotowaną kiełbasę dodajemy do garnka z kapustą. Chwilę gotujemy.
  • image-1fmoojr 5. Na koniec dodajemy zasmażkę i chwilę gotujemy.

Porady

Kapusta młoda bardzo szybko się gotuje. Najlepiej jest pierwsze przygotować sobie kiełbasę aby po dodaniu kapusty do bulionu mieć ją pod ręką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować