Bigos z cukinii i wędzonego boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie myjemy, obieramy,
przekrawamy wzdłuż na pół
i usuwamy gniazda nasienne.
Miąższ kroimy w niewielką
kostkę. Wkładamy do garnka.
Wlewamy 1/2 szklanki wody.
Przykrywamy. Gotujemy kilka
minut na małym ogniu.
2.Cebule obieramy. Z kiełbas
usuwamy osłonki i wraz z cebulami
kroimy w niewielką
kostkę. Smażymy na łyżce
rozgrzanego oleju, aż cebula
się zeszkli. Dodajemy do cukinii. Następnie wkruszamy
kostkę rosołową. Doprawiamy
vegetą. Dusimy.
3.Pomidory myjemy, obieramy
i kroimy w kawałki. Boczek
kroimy w kostkę i podsmażamy
na oleju. Dodajemy pomidory,
chwilę smażymy. Przekładamy do cukinii. Dusimy,
aż cukinia będzie zupełnie
miękka. Wsypujemy posiekaną
natkę. Mieszamy.
Porady
Najlepiej smakuje na drugi dzień. Podaję go z chlebem.
Komentarze