Takie zawijaki są doskonale na przekąskę lub na przystawkę. Jadłam podobnych wiele, ale tak zrobione smakują mi i mojej córce Natalii. W piekarniku trzymam je nieco dłużej, gdyż lubimy , gdy boczek jest chrupiący.
20 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1 młoda , mała cukinia
8 plasterków boczku wędzonego
4 plasterki sera gołda wędzonego
8 suszonych śliwek
4 szczypty soli
naczynie do zapiekania
8 małych wykałaczek
Zawijaki z boczku i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie myję, odcinam końce, szeroką obieraczką ścinam długie plaster z cukinii. Cukinie układam na tacy posypuję solą, odstawiam. Po 10 minutach, płuczę cukinię, osuszam. Żółty ser kroję na pół.
2.Na boczku układam cukinię, żółty ser, śliwki i zwijam w rulon. Spinam wykałaczką.
3.Roladki układam w naczyniu do zapiekania, piekę 20 minut w temp. 180 stopni. Podaje na ciepło lub zimno.
Komentarze