Smalec z wędzonego boczku

  • wyświetlono: 5887 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Smalec z wędzonego boczku jest bardzo smakowity i aromatyczny. Boczek i słonina zostały zmielone, dlatego smalec bez trudu można rozsmarować na chlebie.

palinos

Składniki

1 kg surowego wędzonego boczku
0,5 kg surowej słoniny (najlepiej wędzonej)
2-3 cebule
2 kwaśne jabłka
10 wędzonych śliwek (ew. suszone śliwki)
1 płaska łyżeczka suszonego: tymianku, rozmarynu, majeranku, ziaren jałowca
1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
50 ml żubrówki z trawą żubrową

Sposób przygotowania przepisu:

Smalec z wędzonego boczku

  • Smalec z wędzonego boczku1. Boczek i słoninę zmielić w maszynce do mielenia mięsa, z użyciem sitka z bardzo dużymi otworami.
    Wytapiać boczek i słoninę na średnim ogniu, aż składniki smalcu będą złoto-brązowe (ale nie spieczone na wiór). Składniki smalcu nie powinny się mocno smażyć tylko wytapiać, należy je często mieszać, aby się nie przypaliły.
    Gdy boczek i słonina już się wytopią i będą miały ładny złoto-brązowy kolor, dodać jabłko i śliwki pokrojone w drobną kostkę, po kilku minutach dodać również cebule pokrojone drobno.
    Po dodaniu cebuli należy ogień zmniejszyć do minimum. Cebulę smażyć do zeszklenia, nie dłużej bo znużona w gorącym smalcu nawet po wyłączeniu gazu, będzie smażyć się nadal.
    Pięć minut przed zakończeniem smażenia smalcu dodać zioła, pieprz i sól.
    Po wyłączeniu gazu dodać żubrówkę, dokładnie wymieszać i przelać smalec do słoików.
    Smalec należy przechowywać w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamama_mnie_nauczylasmalecprzystawki

Komentarze

Podobne przepisy

Smalec z jabłkiem i cebulką

Dodane przez: Kloruś

Smalec z jabłkiem i cebulką

Nie jest to z pewnością danie dietetyczne...

Dodane przez: monika_s4

Smalec z jabłkami i śliwkami

Bardzo dobry smalczyk najlepiej...

smalec z fasoli

Dodane przez: AnnaKoziel

Smalec z białej fasoli

Ten rodzaj smalcu dla jarosza ucieszy...

smalec ryżowy z cukinią

Dodane przez: Magda_Z

SMALEC RYŻOWY Z CUKINIĄ

Idealny do pieczywa.

Pieczeń z boczku

Dodane przez: AnetaSłużałek

Pieczeń z boczku

Można ją jeść na zimno do chleba...

rolada

Dodane przez: PolskaGotuje

rolada z boczku gotowana

Jeżeli macie dość tych oślizgłych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE