Bigos

4.67 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 8 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kolejna propozycja z cyklu dań tradycyjnych. I tutaj zawsze pojawiają się zgrzyty. Że to nie tak, że kapusta słodka, że mieszana, że kiszona...co dom, to inny zwyczaj i obyczaj. Bo w zasadzie podstawą tego polskiego rarytasu jest kapusta. To z jakiego rodzaju kapusty zrobicie, to jest wasza inwencja twórcza. Dokładnie tak samo jest z mięsem i kiełbasą. Czy dodać koncentrat, czy też nie. Róbcie tak, jak lubicie! To pod spodem, to moja propozycja i smak wyniesiony z babcinego domu.
Arek Gie

  • 8 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
    500 g surowego boczku
    500 g łopatki wieprzowej
    500 g szynki wieprzowej
    400 g kiełbasy podwawelskiej
    100 g pieczonego boczku
    2 duże cebule
    2 łyżki smalcu z kaczki
    30 g suszonych grzybów
    1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
    5 ziaren ziela angielskiego
    5 liści laurowych
    1 łyżka mielonego kminku
    2-3 suszone śliwki
    150 g koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Bigos

Bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bigos 1. Grzyby moczymy w wodzie (500 ml), wyjmujemy, płuczemy i kroimy w paski.


    Kapustę odciskamy z soku, płuczemy i gotujemy w wodzie (przefiltrowanej) z moczenia grzybów, dodając grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kminek i suszone śliwki. Gotujemy przez około dwie godziny na wolnym ogniu.

    W tym czasie często mieszamy i w razie potrzeby uzupełniamy płyn, dodając wodę.


    Na tłuszczu szklimy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy pokrojone mięsa i kiełbasę, solimy (1 płaska łyżeczka), dusimy pod przykryciem przez 45 minut.


    Mięso łączymy z kapustą i gotujemy przez 120 minut, często mieszając i uzupełniając płyn.


    Piętnaście minut przed końcem dodajemy koncentrat pomidorowy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone grzyby Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować