Biała kiełbasa w sosie żurkowym

4.5 (150 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 3 osób

to danie świetnie się sprawdzi na świątecznym stole

  • 40 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • Na sos
    100 ml. zakwasu na żurek
    500 ml. bulionu
    Majeranek
    2 liście laurowe
    3,4 ziela agielskie
    mały ząbek czosnku
    sól,pieprz
    Opcjonalnie 3 łyżki śmietanki słodkiej
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Żurek Żur Dania główne Sosy

Biała kiełbasa w sosie żurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ✔Kielbase ponacinać, cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na średnim ogniu na łyżce smalcu.
  • 2. ✔Podsmażoną kiełbasę odłożyć na bok.
  • 3. Do cebuli dodać bulion i przyprawy, gotować 10/15 minut pod przykryciem
  • 4. ✔Po tym czasie dodać zakwas na żurek i i zagotować ciągle mieszając, ew. dodać śmietankę i doprawić do smaku.
  • 5. ✔Na koniec włożyć ponownie podsmażoną kiełbasę ,lekko podgrzać .

Porady

W zależności od jakości żurku ,jeżeli będzie zbyt gęste dolać bulionu. Jeżeli za rzadkie dolać żurku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować