Biała fasola na wędzonych żeberkach z kiełbasą

0 (0 ocen)

Rozgrzewające , syte danie z trzech głównych składników które idealnie do siebie pasują.Doprawione majerankiem , czosnkiem i słodką papryką - pycha.

Składniki:

  • 500g. wędzonych żeberek
    5 liści laurowych
    5 ziarenek ziela angielskiego
    400g. białej fasoli
    400g. cienkiej kiełbasy np. myśliwskiej
    1 łyżka smalcu
    1 łyżka suszonego majeranku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka suszonego czosnku
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Biała fasola na wędzonych żeberkach z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 
Biała fasola na wędzonych żeberkach z kiełbasą 1. Fasolę umyć , opłukać , namoczyć w zimnej wodzie w proporcji dwa razy większej niż fasola , pozostawić na noc.
  • 
Biała fasola na wędzonych żeberkach z kiełbasą 2. Żeberka wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim zalać 2l. wody , na wolnym ogniu ok. 40 min ugotować wywar.
  • 
Biała fasola na wędzonych żeberkach z kiełbasą 3. Z wywaru wyjąć mięso , dodać fasolę wraz z wodą w której się moczyła , gotować do miękkości ok. 1 godz.
    .
  • 
Biała fasola na wędzonych żeberkach z kiełbasą 4. Żeberka obrać od kości oraz chrząstek , pokroić w kostkę , kiełbasę pokroić w pół plasterki.
    Na patelni rozgrzać smalec , usmażyć mięso na rumiano.
  • 
Biała fasola na wędzonych żeberkach z kiełbasą 5. Mięso dodać go garnka z fasolą.
    Doprawić majerankiem , papryką , czosnkiem solą i pieprzem.
    Gotować razem kolejne 10 min
  • 6. Podawać ze świeżym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola jaś Kiełbasa Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować