Kwaśnica na wędzonych żeberkach

4.5 (181 ocen)

  • 1 min
  • Średni

To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad.

  • 1 min
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg wędzonych żeberek wieprzowych
    0,5kg kiszonej kapusty
    2 marchewki
    2 pietruszki
    Kawałek selera
    2-3 liście laurowe
    Kilka ziaren ziela angielskiego
    1 łyżka mąki
    1 łyżka masła
    0,5kg ziemniaków
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kwaśnica Kapusta kiszona

Kwaśnica na wędzonych żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka pokroić na kawałki, włożyć do garnka, dodać pokrojone w kostkę jarzyny, liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Kapustę kiszoną włożyć do osobnego garnka, podlać wodą i gotować. Kiedy kapusta będzie miękka, odlać wodę (żeby kwaśnica nie była za kwaśna), a kapustę dodać do żeberek, wymieszać. W osobnym garnku ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę. Na patelni zrobić z masła i mąki jasną zasmażkę, rozprowadzić odrobiną przestudzonej wody spod ziemniaków i wlać do garnka z żeberkami. Całość zagotować, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Kwaśnicę podawać z odcedzonymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka Ziemniaki Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Wędzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować