Bezowe baranki i wieniec z gniazdek

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jak uzyskać śnieżnobiałe bezy? W jakiej temperaturze piec bezę? A może suszyć? Ile cukru? Wszystkie wskazówki na temat bezy idealnej znajdują się w tym przepisie.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Białka w temperaturze pokojowej (jedno białko średnio waży 30g)
    Drobny cukier do wypieków (na 1 białko przypada 50g cukru)
    1 łyżeczka octu winnego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Tylki: witon: 1M, 5, 10
    Barwnik spożywczy w żelu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Beza

Bezowe baranki i wieniec z gniazdek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka w temp. pokojowej ubić na sztywną masę. Gdy zaczną się robić tzw. chmurki dodawać stopniowo cukier łyżka po łyżce. Między każdym dodaniem ubijać 1-2 min.
  • 2. Całość ubijać tak długo, aż cały cukier zostanie dodany i nie będzie wyczuwalny między palcami.
  • 3. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, wymieszać do połączenia.
  • 4. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką 1M. Robić gniazdka jedno obok drugiego tworząc koła. Najpierw nałożyć jedno małe koło, a następnie boki coraz wyżej, aby utworzyło się gniazdko. Wszystkie gniazdka musza się dotykać i utworzyć koło.
  • 5. Zmienić tylkę na płaską okrągłą i wyciskać kółka obok siebie tworząc kształt baranka. Dorobić pyszczek i nogi.
  • 6. Blaszki przełożyć do piekarnika i suszyć bezy w 80stopniach termoobieg przez 3-4 godziny.
  • 7. Na wysuszonych bezach namalować oczy i pyszczek barwnikiem spożywczym w żelu i wykałaczką.
  • 8. Gniazdka nadziewać np. kremem śmietankowym i owocami.

Porady

Bezy należy suszyć w niskiej temperaturze wtedy maja idealny śnieżnobiały kolor. Nie przyspieszamy tego procesu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (208 ocen)

Lizaki bezowe róże

To może cię zainteresować