Bezglutenowe babeczki anyżowe

0 (0 ocen)

  • 35 min

Babeczki anyżowe to duże wyzwanie. Pierwszą zasadą to nie przesadzić z ilością przyprawy, drugą znalezienie smaku który go troszkę złagodzi. Ja postawiłam na jabłka i orzechy laskowe. Wyszło całkiem nieźle, choć mimo tego połączenia, aby się nimi zajadać należy anyż lubić. :)

  • 35 min

Składniki:


  • 1 szklanka mąki ryżowej
    1/2 szklanki koncentratu mąki bezglutenowej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    1/2 szklanki cukru brązowego
    1/2 szklanki maślanki
    3 łyżki oleju
    1 jabłko
    garść orzechów laskowych
    1 łyżeczka sody
    1/2 łyżeczki zmielonego anyżu gwiaździstego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Babeczki Babeczki

Bezglutenowe babeczki anyżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko z cukrem ucieramy w misce na pulchną masę. Do jajecznej masy przesiewamy mąkę wymieszaną z sodą. Dalej ucierając dosypujemy zmielony anyż, maślankę i olej.
  • 2. Starte na tarce orzechy i starte – nie obrane ze skórki jabłko dorzucamy do masy na sam koniec, delikatnie mieszając
  • 3. Przelewamy do bibułek.
    Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

podczas pieczenia najlepiej wspomóc się jeszcze foremkami silikonowymi lub metalowymi. Masa jest dość ciężka i lejąca się, same bibułki nie wystarczą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować