anyżowe ciasto

  • wyświetlono: 2042 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

uwielbiam anyżkowe landryny, dziś postanowiłam przypomnieć sobie smak z dzieciństwa i zrobiłam ciasto na kruchym spodzie z mielonym anyżem ,środek to masa białkowa z dodatkiem śmietany 18 %

IMG_9922
  • 170min

Składniki

ciasto kruche :
mąka krupczatka 2 szklanki
masło 1 kostka
cukier puder 1/2 szklanki
anyż mielony 1 łyżeczka
żółtka 4 sztuki
masa śmietanowa:
śmietana 18 % 2 kubeczki po 400 gr
białka 4 sztuki
budyń śmietankowy 2 sztuki
cukier puder 3/4 szklanki
do posypania cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

anyżowe ciasto

  • 1. z podanych składników zagnieść ciasto kruche, podzielić na dwie części,w proporcji mniej więcej 1/3 i 2/3.odstawić na 1 godz. do lodówki.Większym ciastem wylepiam okrągłą formę ,wyłożoną papierem do pieczenia podpiekam 15 minut w 180 stopniach ,schładzam
    masa śmietanowa:
    białka ubijam z cukrem na pianę ,następnie dodaję budynie , na koniec delikatnie dodaję śmietanę mieszając łyżką,masę przekładam na podpieczony spód ,ścieram resztę ciasta na tace ,piekę 50 minut w 180 stopniach ,po upieczeniu, nie wyjmuję z piekarnika czekam około 2 godz. i wtedy przekładam na kratkę ,posypuję cukrem pudrem. przechowuję w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilz_roznych_stron_swiataMama mnie nauczyłaciasto kruchedo kawyherbatysmak dzieciństwaanyzmąka krupczatkaanyżowe ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto

.

miętusek

Dodane przez: klementynka

ciasto "miętusek"

To był hit na świątecznym stole....

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto

.

Ciasto marchewkowe

Dodane przez: adamonika

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe smakuje przez...

Ciasto Marlenka

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto Marlenka

Marlenka - wysoki przekładaniec...

porzeczkowiec

Dodane przez: edykas83

Ciasto PORZECZKOWIEC

Ciasto jest pyszne. Zrobiłam pierwszy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE