uwielbiam anyżkowe landryny, dziś postanowiłam przypomnieć sobie smak z dzieciństwa i zrobiłam ciasto na kruchym spodzie z mielonym anyżem ,środek to masa białkowa z dodatkiem śmietany 18 %
2 godz. 50 min
Składniki:
ciasto kruche :
mąka krupczatka 2 szklanki
masło 1 kostka
cukier puder 1/2 szklanki
anyż mielony 1 łyżeczka
żółtka 4 sztuki
masa śmietanowa:
śmietana 18 % 2 kubeczki po 400 gr
białka 4 sztuki
budyń śmietankowy 2 sztuki
cukier puder 3/4 szklanki
do posypania cukier puder
Anyżowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.z podanych składników zagnieść ciasto kruche, podzielić na dwie części,w proporcji mniej więcej 1/3 i 2/3.odstawić na 1 godz. do lodówki.Większym ciastem wylepiam okrągłą formę ,wyłożoną papierem do pieczenia podpiekam 15 minut w 180 stopniach ,schładzam
masa śmietanowa:
białka ubijam z cukrem na pianę ,następnie dodaję budynie , na koniec delikatnie dodaję śmietanę mieszając łyżką,masę przekładam na podpieczony spód ,ścieram resztę ciasta na tace ,piekę 50 minut w 180 stopniach ,po upieczeniu, nie wyjmuję z piekarnika czekam około 2 godz. i wtedy przekładam na kratkę ,posypuję cukrem pudrem. przechowuję w lodówce.
Komentarze