Bezglutenowa pizza na zakwasie orkiszowym z warzywami, wędliną i oliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna pizza przygotowana na zakwasie orkiszowym z warzywami, wędliną i oliwkami. Taka pizza wymaga więcej czasu na przygotowanie, ale jest równie smaczna jak tradycyjna pizza przygotowana na cieście drożdżowym. Polecam na obiad lub kolację.

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto :
    1 szkl mąki orkiszowej
    1 szkl mąki z ciecierzycy
    150 g aktywnego zakwasu orkiszowego
    1/2 szkl ciepłej wody
    5 łyżek oleju
    1/2 łyżeczki soli

    Dodatki :
    1 cebula
    1/2 czerwonej papryki
    100 g chudej wędliny
    garść oliwek
    100 g tartego żółtego sera
    ketchup
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    zioła prowansalskie do smaku

    blaszka
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Bezglutenowa pizza na zakwasie orkiszowym z warzywami, wędliną i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto wkładamy do miski i mieszamy, zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 6 godzin.
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, paprykę myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę. Oliwki kroimy na mniejsze kawałki.
    Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy ketchupem, posypujemy połową sera. Układamy pokrojone składniki, posypujemy resztą sera i przyprawami.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.

Porady

Czas przygotowania podałam bez wyrastania ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować