Są pyszne, puszyste, mają ciekawy kształt „łódeczek”, może i Wam się takie mini pizzerinki w takiej wersji spodobają.
2 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
( przepis na 8 sztuk bo tyle mi wyszło z tej porcji )
ciasto:
0.5 kg mąki pszennej
7 gram suchych drożdży instant lub świeżych 25 g
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
450 ml letniej - ciepłej wody
dodatki:
0.5 kg pieczarek
1 duża cebula
mieszanka przypraw włoskich
30 dag dowolnej chudej wędliny
papryka czerwona
oliwki zielone
kukurydza konserwowa
sos pomidorowy do posmarowania ciasta
300 g startego sera żółtego
dekoracja:
trochę posiekanego szczypiorku
ketchup lub sos czosnkowy
Chaczapuri a’la pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Do głębokiej miski daję, mąkę, drożdże suche – ( jeśli używamy świeżych to je rozpuszczamy ujmując trochę wody z całości i łyżkę mąki i mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 - 15 min. pracujący zaczyn dodajemy potem do reszty składników na ciasto ), cukier, sól, wodę i wyrabiam elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto daję do miski obsypanej mąką i przykrywam ściereczką. Zostawiam w ciepłym miejscu na 1,5 godzi czasu do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do temp. 200 stopni ( u mnie zwykły piekarnik gazowy bez termoobiegu )
2.Ciasto po wyrośnięciu odgazuj, chwilkę zarób i podziel na 8 części. Każdą część rozwałkuj lub rozciągnij ręcznie na kształt owalu o grubości 5mm a potem uformuj z nich kształt „łódeczek”. Tak przygotowane ciasto połóż od razu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wnętrze posmaruj sosem pomidorowym – możesz też posmarować brzegi. Następnie posyp nieco startym serem i wyłóż ulubionymi dodatkami. Wierzch ich przed włożeniem do piekarnika również posyp odrobiną startego sera oraz mieszanką ziół. Piecz na środkowej półce w temp. 200 stopni jakieś ok. 25 – 30 min. w zależności od posiadanego piekarnika.
3.Po upieczeniu kiedy ładnie się zrumienią wyciągnij i podawaj z ketchupem lub sosem czosnkowym. Ja dodatkowo posypałam posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze