Chaczapuri a’la pizza

4.5 (4 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Są pyszne, puszyste, mają ciekawy kształt „łódeczek”, może i Wam się takie mini pizzerinki w takiej wersji spodobają.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ( przepis na 8 sztuk bo tyle mi wyszło z tej porcji )
    ciasto:

    0.5 kg mąki pszennej
    7 gram suchych drożdży instant lub świeżych 25 g
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    450 ml letniej - ciepłej wody

    dodatki:

    0.5 kg pieczarek
    1 duża cebula
    mieszanka przypraw włoskich
    30 dag dowolnej chudej wędliny
    papryka czerwona
    oliwki zielone
    kukurydza konserwowa
    sos pomidorowy do posmarowania ciasta
    300 g startego sera żółtego

    dekoracja:

    trochę posiekanego szczypiorku
    ketchup lub sos czosnkowy
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Pizza Pizzerinki Ciasto na pizze

Chaczapuri a’la pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do głębokiej miski daję, mąkę, drożdże suche – ( jeśli używamy świeżych to je rozpuszczamy ujmując trochę wody z całości i łyżkę mąki i mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 - 15 min. pracujący zaczyn dodajemy potem do reszty składników na ciasto ), cukier, sól, wodę i wyrabiam elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto daję do miski obsypanej mąką i przykrywam ściereczką. Zostawiam w ciepłym miejscu na 1,5 godzi czasu do wyrośnięcia.
    Piekarnik nagrzej do temp. 200 stopni ( u mnie zwykły piekarnik gazowy bez termoobiegu )
  • Chaczapuri a’la pizza 2. Ciasto po wyrośnięciu odgazuj, chwilkę zarób i podziel na 8 części. Każdą część rozwałkuj lub rozciągnij ręcznie na kształt owalu o grubości 5mm a potem uformuj z nich kształt „łódeczek”. Tak przygotowane ciasto połóż od razu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wnętrze posmaruj sosem pomidorowym – możesz też posmarować brzegi. Następnie posyp nieco startym serem i wyłóż ulubionymi dodatkami. Wierzch ich przed włożeniem do piekarnika również posyp odrobiną startego sera oraz mieszanką ziół. Piecz na środkowej półce w temp. 200 stopni jakieś ok. 25 – 30 min. w zależności od posiadanego piekarnika.
  • 3. Po upieczeniu kiedy ładnie się zrumienią wyciągnij i podawaj z ketchupem lub sosem czosnkowym. Ja dodatkowo posypałam posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować