Beza z kremem pigwowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • Dla 8 osób
  • Średni

Piękny i wykwintny deser. Idealny na większą uroczystość. Lekka, słodka beza z kwaskowym nadzieniem pigwowym.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Beza:
    Białka jaj - 6szt
    Cukier - 240g
    Skrobia ziemniaczana - 1 łyżka
    Ocet - 1 łyżeczka
    Sól - szczypta
    Masa:
    Serek Bieluch naturalny - 2 szt
    Dżem pigwowy - 1 słoiczek (w opisie link do przepisu)
    Żelatyna - 1 łyżeczka
    Do dekoracji:
    Granat - 1/2 szt
    Sos owocowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Beza Pavlova Tort bezowy

Beza z kremem pigwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Beza z kremem pigwowym 1. Do bezy najlepiej użyć białek w temperaturze pokojowej. Ubijamy je zaczynając od małych obrotów wchodzimy na coraz wyższe. Kiedy piana będzie już lekko ubita dodajemy szczyptę soli. Kiedy piana będzie mocno ubita dodajemy porcjami cukier. Następna porcja, kiedy poprzednia będzie już dokładnie wymieszana. Z ostatnią porcją dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną.

    Na blaszce wykładamy papier do pieczenia. Rysujemy okrąg ok 25cm średnicy - najlepiej odrysować od miski lub garnka.
    Wykładamy białka tworząc formę z wgłębieniem w środku.
  • Beza z kremem pigwowym 2. Brzegi układamy łyżką. Najlepiej moczyć ją w wodzie, aby białka się do niej nie kleiły.

    Bezę pieczemy w 130 stopniach przez 10 minut, a potem w 100 stopniach przez 120 minut.
    Jeśli beza zaczyna ciemnieć trzeba zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i dołożyć jeszcze 10 minut.
    Bezę studzimy w otwartym piekarniku. Kiedy będzie już zupełnie zimna można nakładać masę.
  • Beza z kremem pigwowym 3. Masa:
    Bieluchy mieszamy z dżemem pigwowym. Wykorzystałam dżem z mojego przepisu:
    https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/dzem-pigwowy-z-cytryna-i-imbirem
    Zamiast tego możecie użyć dowolnego kwaśnego dżemu.

    Żelatynę mieszamy w połowie szklanki chłodnej wody i podgrzewamy. Mieszamy, aż żelatyna zupełnie się rozpuści. Dokładnie mieszamy z masą z serków i dżemu. Wkładamy do lodówki na pół godziny, co jakiś czas mieszając.

    Na bezę wykładamy masę, posypujemy pestkami granatu.
    Na talerzu polewamy bezę dowolnym sosem owocowym.

Porady

Beza najlepsza jest od razu po zrobieniu. Jeśli pieczecie dzień wcześniej, to przykryjcie ją szczelne, aby nie nabrała wilgoci, a masę wyłóżcie przed samym podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować