REKLAMA

Beza z kremem śmietankowym i truskawkami

wyświetlono: 6024 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 1

Niesamowity smak i delikatność bezy w połączeniu z pysznym lekkim kremem i owocami sezonowymi :)
Jeśli nie wiecie co zrobić z białkami, które pozostały Wam z innych ciast i deserów to proponuję bezę :) Choć moja nieco popękała, to pomijając ten fakt jest bardzo smaczna, a te pęknięcia właściwie dodały jej uroku ;) Polecam!!!

opublikowany: 06.06.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób

Składniki:

  • Do zrobienia bezy potrzebna będzie blaszka piekarnikowa wyłożona pergaminem.

    Uwagi: Beza po upieczeniu powinna mieć twardą skorupkę i miękki puszysty środek - dla mnie taka jest idealna.

    Składniki na bezę:

    - 6 białek
    - 300 g cukru drobnego do wypieków
    - szczypta soli
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 1 łyżeczka maki ziemniaczanej

    Składniki na krem śmietankowy:

    - 150 ml śmietany kremówki
    - 250 g serka mascarpone
    - 5 łyżek cukru pudru
    - ziarenka z połowy laski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią

    Dodatkowo:

    - truskawki
    - poziomki
    - listki mięty i melisy
Ocena:

(średnia 4.99 z 170 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Białka w temperaturze pokojowej przełożyć do naczynia w którym będziemy ubijać naszą bezę, dodać szczyptę soli i włączyć mikser lub robot na najwyższe obroty. Gdy białka będą dokładnie ubite zmniejszyć nieco obroty miksera i dodawać partiami cukier - zasada jest taka, iż na każde białko przypada 50 g cukru, teraz może będzie Wam łatwiej dobrać składniki ;). Na koniec wlać dwie łyżki soku z cytryny. Wyłączyć mikser i sprawdzić czy cukier całkowicie się rozpuścił, jeśli tak się stało dodać mąkę ziemniaczana i całość delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Wyłożyć na pergamin tworząc okrąg. Bezę umieścić w nagrzanym piekarniku do 150 st. C, po czym od razu zmniejszyć temperaturę do 100 st. C. Bezę suszyć przez około 2,5 godziny, a po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić uchylone drzwiczki by wystygła.
    Przełożyć na paterę lub talerz.

    Krem: Kremówkę, mascarpone, ziarenka wanilii oraz cukier puder umieścić w naczyniu miksera. Miksować na niższych obrotach aż całość stanie się gęsta i kremowa. Wyłożyć na beze, udekorować truskawkami i poziomkami oraz listkami mięty i melisy :) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Beza Dodane przez: MagdalenaS


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: ziutula ziutula

beza z truskawkami i śmietaną

beza jest delikatna w środku, na wierzchu chrupiąca, smakuje wybornie.............SMACZNEGO!!!

kategoria: Desery bezy beza opublikowany: 31.03.2017 | wyświetlono: 1248 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: eluchap eluchap

Kruche babeczki z kremem śmietankowym i truskawkami

Kruche babeczki z kremem śmietankowym i truskawkami

kategoria: Desery kruche babeczki krem krem śmietankowy opublikowany: 23.05.2011 | wyświetlono: 2630 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: viki2903 viki2903

BEZA KAWOWA z KREMEM i MALINAMI

BEZA KAWOWA z KREMEM i MALINAMI

kategoria: Desery beza kawy opublikowany: 09.08.2016 | wyświetlono: 3317 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE