Beza z kremem śmietankowym i truskawkami

  • wyświetlono: 4506 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Niesamowity smak i delikatność bezy w połączeniu z pysznym lekkim kremem i owocami sezonowymi :) Jeśli nie wiecie co zrobić z białkami, które pozostały Wam z innych ciast i deserów to proponuję bezę :) Choć moja nieco popękała, to pomijając ten fakt jest bardzo smaczna, a te pęknięcia właściwie dodały jej uroku ;) Polecam!!!

anjaa
  • 8 porcje

Składniki

Do zrobienia bezy potrzebna będzie blaszka piekarnikowa wyłożona pergaminem.

Uwagi: Beza po upieczeniu powinna mieć twardą skorupkę i miękki puszysty środek - dla mnie taka jest idealna.

Składniki na bezę:

- 6 białek
- 300 g cukru drobnego do wypieków
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej

Składniki na krem śmietankowy:

- 150 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- ziarenka z połowy laski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:

- truskawki
- poziomki
- listki mięty i melisy

Sposób przygotowania przepisu:

Beza z kremem śmietankowym i truskawkami

  • 1. Białka w temperaturze pokojowej przełożyć do naczynia w którym będziemy ubijać naszą bezę, dodać szczyptę soli i włączyć mikser lub robot na najwyższe obroty. Gdy białka będą dokładnie ubite zmniejszyć nieco obroty miksera i dodawać partiami cukier - zasada jest taka, iż na każde białko przypada 50 g cukru, teraz może będzie Wam łatwiej dobrać składniki ;). Na koniec wlać dwie łyżki soku z cytryny. Wyłączyć mikser i sprawdzić czy cukier całkowicie się rozpuścił, jeśli tak się stało dodać mąkę ziemniaczana i całość delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Wyłożyć na pergamin tworząc okrąg. Bezę umieścić w nagrzanym piekarniku do 150 st. C, po czym od razu zmniejszyć temperaturę do 100 st. C. Bezę suszyć przez około 2,5 godziny, a po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić uchylone drzwiczki by wystygła.
    Przełożyć na paterę lub talerz.

    Krem: Kremówkę, mascarpone, ziarenka wanilii oraz cukier puder umieścić w naczyniu miksera. Miksować na niższych obrotach aż całość stanie się gęsta i kremowa. Wyłożyć na beze, udekorować truskawkami i poziomkami oraz listkami mięty i melisy :) SMACZNEGO!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Truskawkibezapavlovamascarponebeza z truskawkami

Komentarze

Podobne przepisy

Beza z kremem ajerkoniakowym

Dodane przez: czarrna

Beza z kremem ajerkoniakowym

Wyjątkowy deser tylko dla dorosłych...

Ptysie  z kremem śmietankowym i jagodami

Dodane przez: 2milutka

Ptysie z kremem śmietankowym i jagodami

Ptysie z ciasta parzonego z ogromną...

ciasto śmietankowe

Dodane przez: izaa_a

śmietankowe z truskawkami i kruszonką

ładnie się upiekło i jest wilgotne;...

śmietankowa pianka z borówką i truskawką

Dodane przez: joanna1974

śmietankowa pianka z borówką i truskawką

szybko i pyszne ciasto na każdą...

deser śmietankowy z truskawkami

Dodane przez: agarybak76

Deser śmietankowy z truskawkami

Lekki, truskawkowy deserek na biszkoptach...

Beza z kremem czekoladowym

Dodane przez: adela7

Beza z kremem czekoladowym

Bezy z tym kremem znikają natychmiast.....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE