Czas przygotowania tego chlebka to parę minut. Wrzucasz do pieca i wtedy trwa to już dłużej. Lecz nie musisz go wyrabiać oraz nie potrzebuje kilkukrotnego wyrastania. A jest pyszny. Jest to świetna alternatywa gdy Ci się nie chce!
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
* 180 ml mleka krowiego lub migdałowego
* 4 łyżek miodu płynnego, u mnie akacjowy
* 0,5 łyżeczki soli
* 2 jajka
* 200 g mąki owsianej, możesz samodzielnie zmielić na mąke płatki owsiane
* 100 g mąki pszennej, możesz dodać mniej owsianej wtedy zwiększ ilość pszennej ogólnie ma być 300 g.
* 1 łyżeczka sody
* 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* ziarna łącznie 4,5 łyżki, ja użyłam ziarna chia, maku, sezamu, dyni oraz słonecznika.
* trochę oleju do wysmarowania papieru do pieczenia
Bez wyrabiania, bez wyrastania. pyszny chlebek owsiany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj w misce jajka z mlekiem.
Dodaj proszek, sodę oraz mąke. Wymieszaj do połączenia składników.
2.Dorzuć nasiona.
Wymieszaj przykryj ściereczką i odstaw na 5-10 minut.
3.Jak widzisz konsystencja jest dość lejąca lecz taka powinna być. Wyłóż małą keksówke papierem do pieczenia uprzednio wysmarowanym olejem.
Posyp ziarnami i płatkami wierzch chlebka.
Piecz chlebek około 45 minut. Zastukaj w dno chleba jak echo odpowie to znaczy, że jest gotowy.
4.Najlepiej smakuje ze słodkimi dodatkami. My dzisiaj zajadamy tak:
Komentarze