Bez wyrabiania, bez wyrastania. Pyszny chlebek owsiany

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Czas przygotowania tego chlebka to parę minut. Wrzucasz do pieca i wtedy trwa to już dłużej. Lecz nie musisz go wyrabiać oraz nie potrzebuje kilkukrotnego wyrastania. A jest pyszny. Jest to świetna alternatywa gdy Ci się nie chce!

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 180 ml mleka krowiego lub migdałowego

    * 4 łyżek miodu płynnego, u mnie akacjowy

    * 0,5 łyżeczki soli

    * 2 jajka

    * 200 g mąki owsianej, możesz samodzielnie zmielić na mąke płatki owsiane

    * 100 g mąki pszennej, możesz dodać mniej owsianej wtedy zwiększ ilość pszennej ogólnie ma być 300 g.

    * 1 łyżeczka sody

    * 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    * ziarna łącznie 4,5 łyżki, ja użyłam ziarna chia, maku, sezamu, dyni oraz słonecznika.

    * trochę oleju do wysmarowania papieru do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Desery

Bez wyrabiania, bez wyrastania. pyszny chlebek owsiany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb 1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj w misce jajka z mlekiem.
    Dodaj proszek, sodę oraz mąke. Wymieszaj do połączenia składników.
  • Chleb 2. Dorzuć nasiona.
    Wymieszaj przykryj ściereczką i odstaw na 5-10 minut.
  • Chleb 3. Jak widzisz konsystencja jest dość lejąca lecz taka powinna być. Wyłóż małą keksówke papierem do pieczenia uprzednio wysmarowanym olejem.
    Posyp ziarnami i płatkami wierzch chlebka.
    Piecz chlebek około 45 minut. Zastukaj w dno chleba jak echo odpowie to znaczy, że jest gotowy.
  • Chleb 4. Najlepiej smakuje ze słodkimi dodatkami. My dzisiaj zajadamy tak:

    twaróg + jabłko w karmelu

    twaróg + orzechy + miód

    twaróg + domowy dżem dyniowo-pomarańczowy + stokrotki + chia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować