Bawarskie ciasto z twarogiem, śliwkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To pyszne ciasto z miękkim, lekko kruchym spodem, delikatną masą serową, śliwkami, a całość zwieńczona kruszonką. Czy nie brzmi pysznie? Przepis jest prosty i nie jest pracochłonny, nawet początkująca kucharka da radę. A ciasto warte grzechu, w sezonie śliwkowym nie może go zabraknąć, wyszło rewelacyjne wizualnie, a w smaku… poezja.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25×30 cm

    Kruszonka:

    150 g zimnego masła
    120 g cukru
    paczka cukru waniliowego
    200 g mąki pszennej

    Ciasto:

    4 jajka
    szczypta soli
    180 g cukru
    250 g miękkiego masła
    250 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:

    600 g twarogu półtłustego, użyłam twaróg w kostce
    2 jajka
    szczypta soli
    150 g cukru
    paczka cukru waniliowego lub kilka kropli aromatu
    1 budyń waniliowy – proszek
    12 śliwek
    1/3 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Bawarskie ciasto z twarogiem, śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bawarskie ciasto. 1. W pierwszej kolejności przygotować kruszonkę, wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i wyrabiać ręką aż powstaną okruszki – kruszonkę, odstawić do lodówki.
    Do małej miski przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Do większej miski wbić jaja, dodać szczyptę soli, wsypać cukier i ubić na jasną i puszystą masę. Dodać miękkie masło, krótko wymieszać przy pomocy miksera, następnie na dwie tury wsypać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać silikonową łopatką i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Bawarskie ciasto. 2. Do miski wrzucić twaróg, jajka, cukier, suchy budyń, cukier waniliowy i szczyptę soli. Całość potraktować blenderem do powstania jednolitej masy, bez większych grudek. Tak przygotowaną masę serową wyłożyć na ciasto, rozsmarować równomiernie.
    Śliwki umyć, odsączyć z wody na durszlaku i każdą przeciąć na pół, usuwając pestki. Ułożyć raz przy raz na masie serowej skórką do dołu. Śliwki można oprószyć cynamonem, jeśli ktoś nie lubi można pominąć.
  • Bawarskie ciasto. 3. Na sam koniec wyjąć kruszonkę z lodówki i posypać po wierzchu na śliwki, równomiernie.
    Ciasto wstawić do piekarnika na ok. 1 godz. to już w zależności od piekarnika.
    Piec w temp. 180 C do suchego patyczka.
    Smacznego.

Porady

Śliwki można zastąpić brzoskwiniami lub morelami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Ser biały Śliwki Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować