Ciasto ze śliwkami i kruszonką

3.33 (3 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Tradycyjne ciasto ze śliwkami czyli ucierane z grubą warstwą kruszonki. Jest pyszne, mięciutkie. Świetnie sprawdzą się także inne sezonowe owoce.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 330g masła,
    • 1 i 1/3 szklanki cukru (260g),
    • 4 jajka,
    • 2 i 2/3 szklanki mąki (385g),
    • 2 i 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1 i 1/3 opakowania budyniu śmietankowego (55g),
    • Szczypta soli,
    • KRUSZONKA:
    • ¾ szklanki mąki,
    • 80g masła,
    • 1 cukier waniliowy (16g),
    • 6 łyżek cukru,
    • DODATKOWO:
    • 600g śliwek węgierek
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ucierane

Ciasto ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki kroimy wzdłuż na pół. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
    CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i budyniem.
    Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia.
    Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy. Na cieście rozkładamy równomiernie śliwki (rozcięciem do góry). Całość posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 50- 60 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy.
    KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie to wlewamy je do suchych składników. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślnej.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować