Ciasto ze śliwkami i kruszonką

4.81 (217 ocen)

  • 60 min

Pulchne, pyszne i szybkie ciasto. Dodatek śliwek sprawia, że jest lekko winne w smaku.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szkl mąki
    4 jajka
    3/4 szkl cukru
    3/4 szkl oleju
    3/4 szkl kwaśnej śmietany
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy

    Kruszonka:
    3/4 szkl mąki
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    1/2 szkl cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    80 g masła

    1 kg śliwek
    1 kisiel

    Blacha 26x40
Wystaw ocenę:

4.81 (217 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Desery Ciasto

Ciasto ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć, osuszyć, wyjąć pestki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 2. Składniki kruszonki włożyć do miski i w dłoniach razem rozetrzeć.
  • 3. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych dodać olej, śmietanę i mąkę z proszkiem. Miksować na wolnych obrotach do połączenia.
  • 4. Ciasto wyłożyć do blachy i równo rozsmarować.
  • 5. Do śliwek wsypać kisiel, wymieszać i rozłożyć na cieście przecięciem do góry. Posypać kruszonką i wstawić do piekarnika na 40 minut w temperaturze 180*C.

Porady

Zamiast śliwek, mogą być inne sezonowe owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować