Ciasto na zsiadłym mleku ze śliwkami i kruszonką

4.42 (158 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niekwestionowany przebój lata, bardzo mięciutkie i wilgotne ciasto które można upiec bez problemu ze śliwkami i maślaną kruszonką. Pieczone na dużej blasze, podzielne , jest go naprawdę sporo i rośnie wysokie. Ciasto mało pracochłonne a bardzo smaczne. Polecam na weekend.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25/30 cm lub większa

    Składniki:
    4 duże wiejskie jajka
    40 dag zsiadłego mleka
    4,5 szklanki mąki tortowej
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanka oleju
    2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka ekstraktu z cytryny Dr.Oetker

    Maślana kruszonka:
    1 szklanka mąki tortowej
    10 dag masła
    ½ szklanki cukru

    Dodatkowo:
    45 dag śliwek węgierek
Wystaw ocenę:

4.42 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ze śliwkami Desery

Ciasto na zsiadłym mleku ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślana kruszonka:
    Mąkę pszenną wymieszać w misce z cukrem dodać kawałki pokrojonego zimnego masła prosto z lodówki, rozetrzeć całość palcami aż powstanie kruszonka. Włożyć do lodówki na czas przygotowania ciasta.

    Śliwki umyć osuszyć przekroić na połówki , usunąć pestki.
  • 2. Ciasto:
    Wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą mieć pokojową temperaturę.

    Zsiadłe mleko wyciągamy na 2 godziny z lodówki przed pieczeniem-to gwarancja udanego puszystego ciasta.

    Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier z wanilią, miksujemy do uzyskania jasnej bardzo puszystej masy, wlewamy olej oraz zsiadłe mleko, delikatnie miksujemy, partiami wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na sam koniec wlewamy ekstrakt z cytryny, delikatnie miksujemy tylko do połączenia.
  • 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, na wierzch układamy śliwki skórką do dołu i posypujemy kruszonką.


    Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*c i pieczemy około 55 minut.

    Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zsiadłe mleko Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować