Báthory Chăo

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie będące połączeniem elementów kuchni chińskiej (technika wykonania) i węgierskiej (smak). Báthory Erzsébet, której zadedykowałam to danie, była księżną siedmiogrodzką; historia zapamiętała ją jako "Krwawą Hrabinę z Čachtic", nazywana też bywa czasami „wampirem z Siedmiogrodu”.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 żółta papryka
    1 czerwona papryka
    2 pomidory
    400g piersi z indyka
    2 łyżki stołowe słodkiej czerwonej papryki
    1/2 łyżeczki do herbaty czosnku granulowanego (bądż jeden zmiażdżony ząbek)
    1 płaska łyżka stołowa grubo zmielonego pieprzu
    1 płaska łyżka stołowa cynamonu
    szczypta soli
    2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
    120 g ryżu
    łyżka stołowa masła bądź oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Báthory chăo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki pokrój w paski lub romby, pomidory w kostkę średniej grubości, posyp warzywa przyprawami i odstaw na bok.
  • 2. Pokrój indyka w kostkę (nie może być zbyt cienka, rozpadnie się na włókna!) i dosyp do warzyw.
  • 3. Ugotuj ryż. Kiedy będzie prawie ugotowany, wrzuć do woka/ na patelnię masło/oliwę, podgrzej i wsyp warzywa z mięsem oraz ryż.
  • 4. Smaż wstrząsając patelnią/wokiem. Kiedy mięso widocznie zbieleje, dodaj zmieszany z pół szklanki wody koncentrat i smaż dalej.
  • 5. Kiedy woda odparuje do połowy, zsuń na talerz i podawaj gorące z jakimś chłodzącym napitkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Mięso Warzywa Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Węgierska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować