Lwie Głowy (红烧)

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lwie głowy są jedną z kulinarnych trzech głów Yangzhou, czyli trzech najbardziej znanych dań tego regionu, obok duszonej w czerwonym sosie (czyli w sosie sojowym) głowy karpia w tofu i gotowanego w całości świńskiego łba. Są to mięsne klopsiki gotowane w sosie-zupie warzywnej.

  • 30 min

Składniki:

  • szklanka orzechów nerkowca lub ziemnych
    1 marchew
    sos sojowy shoyu
    łyżka stołowa kurkumy
    gwiazdka anyżu
    szczypta cynamonu
    łyżeczka do herbaty grubo mielonego pieprzu
    łyżeczka papryki słodkiej
    szczypta soli morskiej
    szczypta cukru
    2 białe cebule
    oliwa
    1/2 pora
    500g piersi kurczaka
    2 torebki ryżu parboiled
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Lwie głowy (红烧) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotuj wodę z kurkumą, daj się jej kilka minut pobulgotać i odstaw na bok. Wrzuć do wody ryż w torebkach (KONIECZNIE zdejmij z ognia!). Cebule posiekaj i zeszklij.
  • 2. Mięso zmiel / zmiksuj, dodaj posiekane orzechy, posyp przyprawami i domieszaj cebulę. Gwiazdkę anyżu zmiel i odstaw. Z masy mięsnej utocz kulki.
  • 3. Zmieszaj w miseczce sos sojowy z anyżem, a kulki wrzuć na patelnię z nagrzaną oliwą.
  • 4. Kiedy kulki będą się rumieniły, zetrzyj marchew i posiekaj pora. Zalej klopsiki sosem shoyu z anyżem, posyp całość warzywami i dodaj szklankę wody z kurkumą.
  • 5. Zagotuj ryż. Po ugotowaniu dodaj do klopsików i lekko podduś.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Mięso Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować