Barszcz z pasztecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przyrządzenia barszczu :
Buraczki potrzeć na tarce. Z reszty składników ugotować zalewę i gorącą zalewą zalać potarte buraczki. Zostawić na 24 godziny w zimnym miejscu. Po 24 godzinach odcedzić buraczki z zalewy. Zalewę rozrobić z taką samą ilością rosołu lub wywaru warzywnego.
Przygotowanie pasztecików :
Farsz: cebule pokroić w kostkę, pieczarki pokroić, kapustę przesiekać .
Na oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki i po ok 4-5 min dodać kapustę przyprawić solą i pieprzem.
Ciasto : Mleko lekko podgrzać, dodać cukier i drożdże. Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. Do miski włożyć margarynę, śmietanę, jajko, sól oraz wyrośnięte drożdże, wymieszać to i dodać część mąki. Dobrze wymieszać i dodać resztę mąki do momentu aż ciasto będzie elastyczne. Odstawić ciasto na ok 1,5 godz do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na ok 4- 5 porcji rozwałkować tak aby powstał prostokąt , na dłuższym boku ułożyć farsz i zwinąć. Pokroić na 3- 4centymetrowe paszteciki. Paszteciki ułożyć na blaszce z odstępami, posmarować jajkiem i piec ok 20-30 min w 180o C
Porady
paszteciki smakują również odgrzane w piekarniku lub w mikrofali, ale także na zimno
Komentarze