Barszcz z pasztecikami

0 (0 ocen)

Pyszny barszczyk

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    5 łyżek kwaśnej śmietany
    szczypta soli
    pół kostki masła

    suszone grzyby
    kiszona kapusta
    2 cebule

    1kg buraków
    5 ząbków czosnku
    2 liście laurowe
    2 marchweki
    1 pietruszka
    ćwiartka selera
    pieprz w ziarenkach
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    sól
    3 łyżki octu
    łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz z pasztecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • barszcz z pasztecikami 1. Buraki i cebulę obrać (w rękawiczkach) pokroić w plasterki. Włożyć do garnka, dodać liść laurowy i 3 ząbki czosnku. Zalać gorącą przegotowaną wodą i 2 łyżkami octu. Zostawić na 2 dni niech się zakwasi.
  • 2. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i dodać po dwóch dniach do buraków. Ja dolałam jeszcze więcej wody. Przyprawić kilkoma ziarenkami ziela angielskiego, pieprzu, cukrem i w razie potrzeby jeszcze octem. Dosolić do smaku i trzymać na małym ogniu, aż się mocno podgrzeje (nie doprowadzić do zagotowania bo barszcz straci kolor). Na końcu dodać pozostały czosnek. Odcedzić i gotowe.
    Kapustę odcedzić, pokroić. Włożyć do garnka z zimną wodą i podgotować z pół godziny. Grzyby zalać wrzątkiem, niech zmiękną. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę podsmażyć na dużej patelni. Dodać odcedzone pokrojone grzyby i odcedzoną kapustę. Wszystko wymieszać doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Mąkę przesiać do miski, dodać drobno pokrojone masło i sól. Zagniatać, a w między czasie wlewać po łyżce śmietanę. Ciasto rozwałkować na ok 3mm i nożem wykrajać prostokąty. Z brzegu układać farsz i zawijać. Gotowe paszteciki posmarować rozbełtanym jajkiem i włożyć do pieca na 200st C na ok 10min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować