Barszcz czerwony z pasztecikami na dwa sposoby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zostawiam na noc zalane dwoma szklankami wody. Po namoczeniu gotuję około 20 minut w tej samej wodzie z dodatkiem dwóch liści laurowych i dwóch ząbków czosnku.
Do oddzielnego garnka wlewam litr wody, dodaję buraki, włoszczyznę oraz listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, majeranek i czosnek.
Gotuję pod przykryciem na małym ogniu około dwóch godzin.
Barszcz nieco ostudzam, następnie dodaję połowę surowego buraka stratego na tarce (aby barszcz miał piękny czerwony kolor).
Wyjmuję warzywa, barszcz przelewam przez sitko do wywaru z grzybów. Doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Przed podaniem tylko podgrzewam, ale już nie gotuję!
2.Mięso doprawiam na ostro, podsmażam razem z posiekaną cebulą. Osączam z nadmiaru oleju (najlepiej na sicie) i łączę z drobno pokrojonymi grzybami.
Pieczarki doprawiam na ostro, smażę do uzyskania złotego koloru. Również osączam z nadmiaru tłuszczu.
Ciasto kroję na kwadraty. Na połowie rozkładam masę mięsną. Na drugiej połowie nakładam starty ser oraz pieczarki. Zawijam w koperty.
Całość układam na blaszce wyłożonej pergaminem. Piekę okolo 20 minut (do uzyskania złotego koloru).
Komentarze