BARSZCZ CZERWONY Z PASZTECIKAMI NA DWA SPOSOBY

4.5 (181 ocen)

  • 40 min

Zapraszam do wypróbowania - barszcz czerwony z pasztecikami (mięso mielone i grzyby oraz pieczarki i ser żółty).

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na barszcz:
    3 duże buraki,
    2 marchewki,
    pietruszka,
    pół selera,
    kawałek pora,
    garść suszonych grzybów,
    4 liście laurowe,
    3 ziarenka ziela angielskiego,
    3 ziarenka pieprzu,
    sól,
    łyżka majeranku,
    4 ząbki czosnku,
    2 łyżki soku z cytryny.

    Składniki na paszteciki:
    Opakowanie ciasta do pizzy (można również użyć własnego ciasta drożdżowego),
    cebula,
    grzyby z zupy,
    15 dkg mielonego,
    25 dkg pieczarek,
    10 dkg startego sera żółtego,
    ostra papryka,
    pieprz,
    sól,
    majeranek.
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Barszcz czerwony z pasztecikami na dwa sposoby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zostawiam na noc zalane dwoma szklankami wody. Po namoczeniu gotuję około 20 minut w tej samej wodzie z dodatkiem dwóch liści laurowych i dwóch ząbków czosnku.
    Do oddzielnego garnka wlewam litr wody, dodaję buraki, włoszczyznę oraz listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, majeranek i czosnek.
    Gotuję pod przykryciem na małym ogniu około dwóch godzin.
    Barszcz nieco ostudzam, następnie dodaję połowę surowego buraka stratego na tarce (aby barszcz miał piękny czerwony kolor).
    Wyjmuję warzywa, barszcz przelewam przez sitko do wywaru z grzybów. Doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
    Przed podaniem tylko podgrzewam, ale już nie gotuję!
  • 2. Mięso doprawiam na ostro, podsmażam razem z posiekaną cebulą. Osączam z nadmiaru oleju (najlepiej na sicie) i łączę z drobno pokrojonymi grzybami.
    Pieczarki doprawiam na ostro, smażę do uzyskania złotego koloru. Również osączam z nadmiaru tłuszczu.
    Ciasto kroję na kwadraty. Na połowie rozkładam masę mięsną. Na drugiej połowie nakładam starty ser oraz pieczarki. Zawijam w koperty.
    Całość układam na blaszce wyłożonej pergaminem. Piekę okolo 20 minut (do uzyskania złotego koloru).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować