Barszcz czerwony z pasztecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy 3 litrami wody. Zagotowujemy i zdejmujemy szumowiny. Dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, opłukany pęczek włoszczyzny, obraną i umytą marchewkę, obrane ząbki czosnku, kostkę rosołową i gotujemy do miękkości mięsa. Następnie wyjmujemy mięso i włoszczyznę.
2.Buraki myjemy, obieramy i dodajemy pokrojone w plastry do wywaru, wsypujemy szczyptę kwasku cytrynowego, majeranek i gotujemy do miękkości buraków. Doprawiamy kwaskiem, solą i pieprzem.
3.Farsz: mięso oddzielamy od kości i mielimy wraz z 1 przesmażoną na oleju posiekaną cebulą. Wbijamy 1 jajko, doprawiamy solą i pieprzem.
4.Ciasto: mąkę siekamy z margaryną, wbijamy 1 jajko, rozkruszamy drożdże, dodajemy śmietanę , cukier, sól, wrabiamy. Dzielimy na 3 części, formujemy wałeczki, rozwałkujemy je na wąskie placki, nakładamy farsz i zwijamy w rulon. Odcinamy paszteciki. Układamy na blasze piekarnika na papierze do pieczenia. 1 jajko rozkłócimy i smarujemy nim paszteciki. Pieczemy ok. 35-40 minut w temp. 180°C. Podajemy ciepłe z gorącym barszczem.
Komentarze