Prosty w wykonaniu, smaczny sernik na zimno z dodatkiem słodkich bananów i serka o smaku bananowym. Taki szybki dodatek do kawy.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Forma o śr. 25 cm
Składniki:
1 opakowanie sernika w proszku
½ l chłodnego mleka
2 serki homogenizowane o smaku bananowym 2x 100 g
1 płaska łyżka żelatyny
1 opakowanie mini biszkoptów- 120 g
1 galaretka o żółtym kolorze – u mnie cytrynowa
2 banany
Foli spożywcza
Bananowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić do spęcznienia(pojemność szklanki 250 ml). Formę wyłożyć folią spożywczą, wysypać dno mini biszkoptami. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Do wysokiego naczynia wlać mleko, wsypać proszek sernikowy, zmiksować całość uzyskując gęstą masę, następnie dodać serki, zmiksować całość. Na koniec dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, wymieszać. Wylać sernik do formy z biszkoptami, wyrównać, ułożyć plasterki banana, schłodzić krótko, zalać gęstniejącą galaretką, ponownie schłodzić kilka godzin. Wierzch udekorować mini biszkoptami.
Porady
1. formę można lekko natłuścić, lepiej się trzyma folia spożywcza boków.
Komentarze