Bananowy sernik na zimno

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Prosty w wykonaniu, smaczny sernik na zimno z dodatkiem słodkich bananów i serka o smaku bananowym. Taki szybki dodatek do kawy.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma o śr. 25 cm
    Składniki:
    1 opakowanie sernika w proszku
    ½ l chłodnego mleka
    2 serki homogenizowane o smaku bananowym 2x 100 g
    1 płaska łyżka żelatyny
    1 opakowanie mini biszkoptów- 120 g
    1 galaretka o żółtym kolorze – u mnie cytrynowa
    2 banany
    Foli spożywcza
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sernik na zimno

Bananowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić do spęcznienia(pojemność szklanki 250 ml). Formę wyłożyć folią spożywczą, wysypać dno mini biszkoptami. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Do wysokiego naczynia wlać mleko, wsypać proszek sernikowy, zmiksować całość uzyskując gęstą masę, następnie dodać serki, zmiksować całość. Na koniec dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, wymieszać. Wylać sernik do formy z biszkoptami, wyrównać, ułożyć plasterki banana, schłodzić krótko, zalać gęstniejącą galaretką, ponownie schłodzić kilka godzin. Wierzch udekorować mini biszkoptami.

Porady

1. formę można lekko natłuścić, lepiej się trzyma folia spożywcza boków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować