..burfi to rodzaj indyjskich słodyczy robionych z mleka krowiego oraz cukru. Burfi mogą leżeć przez tydzień a w lodówce nawet kilka miesięcy ale gwarantuję że nie doczekają dnia następnego ;)))
Składniki:
kubek migdałów (miałam w płatkach)
pół szklanki cukru
szczypta kardamonu
2 łyżki ghee lub masła niesolonego
1/3 kubka mleka
Badam burfi... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko, cukier, migdały należy zmiksować przy pomocy blendera (mleka powinno być wystarczająco, by umożliwiło połączenie składników).
2.Na patelni rozgrzać ghee na średnim ogniu i gdy się roztopi wrzucić masę migdałową. Podgrzewać cały czas mieszając. Gdy zacznie nieco gęstnieć (po ok. 6 minutach) należy dodać szczyptę kardamonu. Podgrzewać kolejne 2-3 minuty cały czas mieszając.
3.Masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od patelni, wtedy zdejmujemy ją z ognia i mieszamy jeszcze ok. minutę, dwie; drewnianą łyżką.
4.Blachę lub tackę smarujemy dobrze masłem i wykładamy burfi. Kształtujemy masę szpatułką i rękoma w prostokąt. Możemy posypać masę kawałkami np. migdałów, pistacji i lekko docisnąć.
5.Zostawiamy masę na 20 minut do przestygnięcia. Po tym czasie kroimy ostrym nożem burfi w romby lub prostokąty. Zostawiamy do ostygnięcia w pokojowej temperaturze
Komentarze