badam burfi...

0 (0 ocen)

..burfi to rodzaj indyjskich słodyczy robionych z mleka krowiego oraz cukru. Burfi mogą leżeć przez tydzień a w lodówce nawet kilka miesięcy ale gwarantuję że nie doczekają dnia następnego ;)))

Składniki:

  • kubek migdałów (miałam w płatkach)
    pół szklanki cukru
    szczypta kardamonu
    2 łyżki ghee lub masła niesolonego
    1/3 kubka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Badam burfi... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, cukier, migdały należy zmiksować przy pomocy blendera (mleka powinno być wystarczająco, by umożliwiło połączenie składników).
  • 2. Na patelni rozgrzać ghee na średnim ogniu i gdy się roztopi wrzucić masę migdałową. Podgrzewać cały czas mieszając. Gdy zacznie nieco gęstnieć (po ok. 6 minutach) należy dodać szczyptę kardamonu. Podgrzewać kolejne 2-3 minuty cały czas mieszając.
  • 3. Masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od patelni, wtedy zdejmujemy ją z ognia i mieszamy jeszcze ok. minutę, dwie; drewnianą łyżką.
  • 4. Blachę lub tackę smarujemy dobrze masłem i wykładamy burfi. Kształtujemy masę szpatułką i rękoma w prostokąt. Możemy posypać masę kawałkami np. migdałów, pistacji i lekko docisnąć.
  • 5. Zostawiamy masę na 20 minut do przestygnięcia. Po tym czasie kroimy ostrym nożem burfi w romby lub prostokąty. Zostawiamy do ostygnięcia w pokojowej temperaturze
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować