Curry z kurczaka z migdałami

4.5 (181 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

To curry z kurczaka z dodatkiem płatków migdałowych oraz kolendry, bazowane na kremowym mleczku kokosowym przeniesie Was choć na chwilę na pełną kołyszących się palm plażę

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kurczaka: 250 gramów
    - mleko kokosowe: 400 mililitrów
    - posiekane liście kolendry: 3 łyżki
    - płatki migdałowe: 4 łyżki
    - sok z 1/2 limonki: 1 sztuka
    - imbir: 1 łyżeczka
    - cukier: 0.5 łyżeczki
    - pieprz i sól do smaku: 1 sztuka
    - kurkuma: 1 łyżka
    - curry: 2 łyżki
    - olej: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Curry z kurczaka z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka tniemy w kostkę, oprószamy pieprzem, solą oraz imbirem, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy zmielone migdały i szybko mieszając obtaczamy w nich kurczaka. Całość zalewamy mleczkiem migdałowym i dodajemy kolejno płatki migdałowe, sok z limonki, kolendrę, curry, kurkumę oraz cukier. Sos mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu 5-10 minut, co jakiś czas mieszając. Podajemy ciepły z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Imbir Kolendra Kurczak Migdały Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować