To curry z kurczaka z dodatkiem płatków migdałowych oraz kolendry, bazowane na kremowym mleczku kokosowym przeniesie Was choć na chwilę na pełną kołyszących się palm plażę
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- pierś z kurczaka: 250 gramów
- mleko kokosowe: 400 mililitrów
- posiekane liście kolendry: 3 łyżki
- płatki migdałowe: 4 łyżki
- sok z 1/2 limonki: 1 sztuka
- imbir: 1 łyżeczka
- cukier: 0.5 łyżeczki
- pieprz i sól do smaku: 1 sztuka
- kurkuma: 1 łyżka
- curry: 2 łyżki
- olej: 2 łyżki
Curry z kurczaka z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka tniemy w kostkę, oprószamy pieprzem, solą oraz imbirem, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy zmielone migdały i szybko mieszając obtaczamy w nich kurczaka. Całość zalewamy mleczkiem migdałowym i dodajemy kolejno płatki migdałowe, sok z limonki, kolendrę, curry, kurkumę oraz cukier. Sos mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu 5-10 minut, co jakiś czas mieszając. Podajemy ciepły z ulubionymi dodatkami.
Komentarze