BABKA ZIEMNIACZANA

4.5 (165 ocen)

  • 2 godz.

podlaskie smaki

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    20 dkg boczku wędzonego
    1 jajko
    2-3 łyż. mąki pszennej
    sól,pieprz
    smalec do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
    Ziemniaki, zcieramy na tarce o drobnych oczkach dodajemy mąkę i mieszamy.
    Boczek kroimy i podsmażamy, a kiedy wytopi się z niego tłuszcz wrzucamy cebulę, lekką ją szklimy. (zamiast boczku można dodać skwarki z przetopionej słoninki) Następnie do masy ziemniaczanej, dodajemy jajka, tłuszcz z boczkiem i cebulą z patelni, przyprawiamy solą i pieprzem (ja dodaję też przeciśnięty przez praskę czosnek) mieszamy.

    Cała masę przelewamy do wysmarowanego smalcem naczynia żaroodpornego lub formy do ciasta i wstawiamy do piekarnika na 1,5 godziny. (po ok. 30 minutach pieczenia trzeba zmniejszyć temperaturę do ok. 170°C)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować