REKLAMA

Babka ziemniaczana

wyświetlono: 5817 | dodany do książki kucharskiej: 12 | polecenia: 0

Treściwa, aromatyczna i bardzo sycąca babka z ziemniaków.

opublikowany: 05.11.2013
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    2 jaja
    2 cebule
    1 łyżka mąki
    200g wędzonego boczku
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka soli
    pieprz do smaku
    1 garść świeżego majeranku lub łyżeczka suszonego
    olej do wysmarowania formy
    bułka tarta do wysypania formy
Ocena:

(średnia 4.5 z 169 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebule brać, połowę jednej również zetrzeć i wymieszać z ziemniakami, resztę pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać cebulę, posiekany czosnek, smażyć razem na złoty kolor.
    Do ziemniaków dodać jaja, mąkę, sól, przyprawy, boczek z cebulą, wymieszać.
    Formę (u mnie o średnicy 20cm) wysmarować olejem, obsypać bułką tartą. Do formy przełożyć masę ziemniaczaną, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec godzinę w temp. 200st.C, następnie zmniejszyć temperaturę do 170st i piec kolejne 30 minut.
    Podawać z surówką z kapusty, kiszonym ogórkiem, śmietaną - wg upodobania;)

Notka redakcyjna

PPWS_01-2014

Porady

Babkę można następnego dnia odgrzewać na patelni, pokrojoną w grubsze plastry.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: paulinawiniarek

babka ziemniaczana - nagus

Pyszne danie dla wszystkich wielbicieli ziemniaków... i nie tylko! :)

kategoria: Dania główne babka ziemniaczana opublikowany: 15.08.2017 | wyświetlono: 5713 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE