Babka z sercem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto czerwone: masło utrzeć na puch, dodając stopniowo cukier. Następnie wbić jajka, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i barwnik. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o dł.30 cm. Piec 40 minut w 180 st. do suchego patyczka. Wystudzić. Następnie ciasto pokroić na kromki i z każdej powykrawać serduszka foremką.
2.Ciasto jasne przygotować tak samo, nie dodając barwnika. Następnie ponownie do wyłożonej papierem keksówki nałożyć trochę surowego, ciasta jasnego, później w rządku położyć serduszka. Boki i wierzch wysmarować pozostałym ciastem. Piec ok.45 minut w 180 st. do tzw.suchego patyczka.
3.Cukier puder utrzeć z sokiem truskawkowym, sokiem z cytryny i odrobiną gorącej wody. Gotowym lukrem polać ostudzone ciasto i posypać maczkiem. Smacznego!
Komentarze