Babka z sercem

0 (0 ocen)

Warto na szczególną okazję, np.Walentynki przygotować bliskim taką babeczkę :) Na pewno będą mile zaskoczeni :)

Składniki:

  • na ciasto czerwone: 2 jajka
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    125g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    czerwony barwnik spożywczy ( u mnie w żelu)

    na ciasto jasne: 2 szklanki mąki pszennej
    250g masła
    3/4 szklanki cukru
    4 jajka
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru waniliowego
    kilka kropel aromatu waniliowego

    lukier: 150g cukru pudru
    2 łyżki soku truskawkowego
    2 łyżki soku z cytryny

    dodatkowo: maczek truskawkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka z sercem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czerwone: masło utrzeć na puch, dodając stopniowo cukier. Następnie wbić jajka, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i barwnik. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o dł.30 cm. Piec 40 minut w 180 st. do suchego patyczka. Wystudzić. Następnie ciasto pokroić na kromki i z każdej powykrawać serduszka foremką.
  • 2. Ciasto jasne przygotować tak samo, nie dodając barwnika. Następnie ponownie do wyłożonej papierem keksówki nałożyć trochę surowego, ciasta jasnego, później w rządku położyć serduszka. Boki i wierzch wysmarować pozostałym ciastem. Piec ok.45 minut w 180 st. do tzw.suchego patyczka.
  • 3. Cukier puder utrzeć z sokiem truskawkowym, sokiem z cytryny i odrobiną gorącej wody. Gotowym lukrem polać ostudzone ciasto i posypać maczkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować