Babka z orzechową łatką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ucierana babka na proszku do pieczenia z łatką orzechowo-kakaową. Przepis prosty ale bardzo smaczny. Propozycja na Święta do kawy :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    200 g masła
    200 g cukru
    5 dużych jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    3 łyżki mielonych orzechów włoskich
    1 płaska łyżka kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka z orzechową łatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać cukier, dodać miękkie masło, zmiksować. Wbić jajka, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól, ponownie zmiksować na jednolite ciasto.
  • 2. Do drugiej miski odłożyć 1/4 ciasta, wsypać orzechy i kakao, zmiksować.
    Do wysmarowanej masłem formy na babkę wyłożyć jasne ciasto, na wierzch wyłożyć ciemne ciasto, lekko je wcisnąć w środek przy pomocy łyżki.
  • 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45 min.
    Ostudzoną babkę polać lukrem i ozdobić cukrową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Pieczenie

Podobne przepisy

4.02 (619 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka piaskowa

To może cię zainteresować