Babka z olejem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Dzięki dodatkowi oleju babka jest wilgotna i pyszna.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ½ szklanki oleju
    ½ szklanki wody
    15 dag cukru
    30 dag mąki tortowej
    5 jajek
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kawy cappuccino o smaku czekoladowym
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kawy Jajko

Babka z olejem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę i olej wymieszać z cukrem, a następnie ubić w trakcie ubijania dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty robota do minimum i dodać przesiana mąkę wymieszana z 2 łyżeczkami proszku, delikatnie wymieszać na jednolite ciasto i bardzo ostrożnie wymieszać na koniec z pianą z białek.
    Formę do wypieku babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, przełożyć do niej połowę ciasta, a do drugiej części dodać sypką kawę i pozostały proszek do pieczenia po wymieszaniu wyłożyć na jasne ciasto.
    Piekarnik nagrzać do 160 st i piec babkę około 1 godziny moja forma jest wysoka i dlatego babka piekła się 70 minut po upieczeniu i wystudzeniu polać lukrem lub posypać cukrem pud
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kawa Mąka Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować