Pyszna babka gotowana z olejem

3.6 (5 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wspomnienie wypieków moje babci, do których się wraca ze smakiem, babka jest pulchna, wilgotna i na każdą okazję.........SMACZNEGO!!!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jajka 5 sztuk "L",
    cukier 3/4 szklanki,
    aromat rumowy 4 krople,
    mąka tortowa 1 szklanka,
    mąka ziemniaczana 1 szklanka,
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
    olej rzepakowy 3/4 szklanki,
    kakao 2 łyżki + woda 3 łyżki

    czekolada gorzka 200 gram,
    jogurt naturalny 4 łyżki
Wystaw ocenę:

3.6 (5 ocen)

Zobacz również:

Babki

Pyszna babka gotowana z olejem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pyszna babka gotowana z olejem 1. Formę do babki gotowanej wysmarować olejem i obsypać tartą bułką.

    Składniki o temperaturze pokojowej= z białek ubić na sztywno pianę.

    Do pojemnika dodać żółtka, cukier, aromat rumowy i mikserem utrzeć do białości z 2 minuty na najwyższych obrotach.
  • Pyszna babka gotowana z olejem 2. Do masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać olej i mikserem nie za długo połączyć składniki na gładkie ciasto i nie za gęste.
  • Pyszna babka gotowana z olejem 3. Do formy babki do gotowania wlać 3/4 ciasta.
  • Pyszna babka gotowana z olejem 4. Do reszty ciasta wsypać kakao, wlać 3 łyżki wody i połączyć składniki, wlać do ciasta jasnego i nożem delikatnie przemieszać z 3 razy.
  • Pyszna babka gotowana z olejem 5. Garnek z gotującą się wodą, wstawić formę do garnka (mam nie za wysoki garnek, więc nakryłam miską nierdzewną i obciążyłam miskę kamieniem aby forma nie była ruchoma w garnku, dobrze działa ten sposób), na średnim ogniu (indukcja) gotować z 70 minut.
  • Pyszna babka gotowana z olejem 6. Po tym czasie formę wyjąć z garnka i otworzyć, zostawić na 30 minut.
  • Pyszna babka gotowana z olejem 7. Formę nakryć talerzem, odwrócić i zdjąć formę z babki.
  • Pyszna babka gotowana z olejem 8. Czekoladę gorzką połamać do garnuszka, dodać jogurt gęsty (polewa nie będzie twarda i nie pęka przy krojeniu) i na średnim ogniu mieszając stopić, nie dopuścić do zagotowania.
  • Pyszna babka gotowana z olejem 9. Gorącą polewą polać babkę i zostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu, u mnie dzisiaj na balkonie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka ziemniaczana Mąka tortowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować