Babka z kisielem i jabłkami

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszna i prosta babka, która zawsze się udaje. Jest przepyszna i ma ładny kolor.

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Forma 10 x 20 cm)
    100g masła/margaryny
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru (1 szklanka = 250ml)
    1 szklanka mąki pszennej
    2 opakowania (2 x 40g) kisielu jabłkowego (może być kisiel cytrynowy)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    Dodatkowo:
    1-2 jabłka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Babka z kisielem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem i następnie połączyć z miękkim masłem/margaryną.
    Dodać przesianą mąkę pszenną, kisiele w proszku oraz proszek do pieczenia.
    Całość zmiksować na jednolitą konsystencję.
    (Powstanie dość gęsta i lepka masa.)
    Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, a na jego wierzchu ułożyć plasterki jabłek.
    (Owoców nie należy mocno wciskać, ponieważ podczas pieczenia same delikatnie "wtopią się" w ciasto. Nie żałujcie jabłek.)
    Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    (Posiadam piekarnik gazowy.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować