Babka wielkanocna

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Na świątecznym stole nie może zabraknąć babki. Wrzucam zatem prosty przepis na szybką babkę. Babeczka przepyszna, na masełku, rewelacja. Poniżej przepis na formę do babki z kominem (średnica 26 cm).

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże jajka w temperaturze pokojowej
    200 g masła (roztopić)
    1 szklanka mąki pszennej tortowej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru z wanilią (nie mylić z wanilinowym)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka wielkanocna 1. Formę wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół.
    Jajka razem z cukrem i cukrem z wanilią ubić mikserem na szybkich obrotach na gęstą puszystą masę.
    Suche składniki, czyli obie mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski. Roztopione masło wystudzić, ma być letnie.
    Do ubitej masy jajecznej wsypywać partiami mąki na mniejszych obrotach miksera. Na koniec powoli wlewać masło i dalej ubijać do połączenia składników. Ciasto wlać do formy i włożyć do piekarnika. Piec 40-45 minut do suchego patyczka.
  • Babka wielkanocna 2. Po wyjęciu chwilę studzić w formie, potem przełożyć na kratkę. Górę babki posypałam cukrem pudrem, polałam polewą czekoladową i dodatkowo przyozdobiłam kandyzowaną skórką pomarańczową.

    SMACZNEGO!!!

Porady

Jajka w temperaturze pokojowej lepiej się ubijają, dlatego warto jajka wyjąć z lodówki dużo wcześniej przed pieczeniem babki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować