Babka "Trzy smaki kawy"

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wilgotna i bardzo smaczna babeczka dla wielbicieli kawy ;)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 całe jajka
    1 i 1/2 szkl mąki pszennej
    3/4 szkl cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (lekko czubata)
    150 ml oleju
    1 łyżka kako + 1/2 łyżki mielonej kawy
    1-2 łyżeczki kako + 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    1-2 łyżki kawy inki
    Do dekoracji:

    100 g czekolady deserowej lub mlecznej
    50 g białej czekolady
    kuleczki zbożowe w czekoladzie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Kawy

Babka "trzy smaki kawy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę.

    2. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Mieszamy i dzielimy mniej więcej po równo na trzy części nasze ciasto.

    3. Do pierwszej dajemy kakao plus prawdziwa kawę mieloną.

    Do drugiej dajemy kakao plus kawę rozpuszczalną.

    Do trzeciej dajemy samą inkę. Mieszamy wszystko i wylewamy na blaszkę zaczynając od najciemniejszego koloru.

    Babkę pieczemy w 180 stop przez około 45-50 minut do tkz. suchego patyczka.

    Wystudzoną babkę polewamy roztopionymi nad kąpielą wodną czekoladami, oraz obsypujemy np. czekoladowymi kuleczkami.

Porady

Kawę dozujemy tak aby wyszły nam trzy kolory ciasta. Jeśli brakuje nam jakiegoś rodzaju kawy zastępujemy ja kakao dozując aby uzyskać żądany kolor (ciemny brąz, jasny brąz lub beż)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować